Physical-chemical characterization of red table wines produced in the Planalto Norte region of Santa Catarina, harvest 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712242023546

Keywords:

Vitis labrusca L., rural development, total polyphenols, wine quality

Abstract

The work was carried out with the objective of carrying out the physical-chemical characterization of red table wines produced in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022, verifying the quality of these wines and their compliance with current Brazilian legislation. In all, twenty-four samples of red table wines were collected from the municipalities of Bela Vista do Toldo (2), Canoinhas (4), Ireneópolis (1), Itaiópolis (1), Mafra (2), Papanduva (2), Porto União (4), Rio Negrinho (3) and São Bento do Sul (5). During the month of August 2022, the physical-chemical characterization of the samples was carried out in the Fruit Growing Laboratory of the Federal Institute of Santa Catarina – Campus Canoinhas. Relative density, soluble solids, º Babo, total acidity, hydrogen potential (pH), color 420 nm, color 520 nm, color 620 nm, color tone, color intensity and total polyphenols were evaluated. The results for the evaluated variables were: total acidity (109.6 meq L-1), density (0.995), soluble solids (7.3 ºBrix), pH (3.32), staining 420 nm (2.707), staining 520 nm (4.961 nm), color 620 nm (0.812), color intensity (8.48), color hue (0.57) and total polyphenols (1049.8 mg L-1 gallic acid). The results observed in the present work demonstrate the potential of the Planalto Norte Catarinense region for the elaboration of red table wines, with the results, for the most part, in accordance with the current legislation. Regarding the results of the physical-chemical analyses, it was verified that there is a predominance of the elaboration of dry table wines. with lower coefficient of variation for these variables.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alcemir Nabir Kowal, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Eduarda Schmidt, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Thalia Aparecida Silva Maciel, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Rabechlt Stange Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Thuany Aparecida Levandoski Jansen, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Eduardo Virmond Souza Farias, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Otávio Frederico Tschoeke Steidel, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Rodrigo Palinguer, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Kelly Eduarda Demetrio, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Caroline Wisniewski, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

.

Douglas André Würz, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

References

ALMEIDA JA et al. 2018. Mineralogia da argila e propriedades químicas de solos do Planalto Norte Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias 17: 267-277.

ALMEIDA RS et al. 2023. Caracterização do perfil físico-químico de vinhos de mesa tintos elaborados na região do Planalto Norte Catarinense, safra 2020. Journal of Agronomic Sciences 12: 64-74.

BENDER A et al. 2017. Avaliação Físico-Química e Compostos Bioativos de Vinho Tinto Colonial produzido em São Lourenço do Sul (RS). Revista Eletrônica Científica UERGS 3: 249-265.

BRAGA RF. 2015. Aminas bioativas, polifenóis e antocianinas em vinhos tintos de mesa nacionais. Dissertação de Mestrado (Ciência de Alimentos), Belo Horizonte: UFMG. 71 p.

BRASIL. 2018. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa n° 14, de 8 de fevereiro de 2018. Complementação dos Padrões de Identidade e Qualidade do Vinho e Derivados da Uva e do Vinho. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF.

BRITO FL et al. 2020. Diagnóstico da qualidade química de vinhos produzidos na região Sul do estado de Minas Gerais. Research, Society and Development 9: e3479119763.

CASTILHOS MBM & BIANCHI VL 2011. Caracterização físico-química e sensorial de vinhos brancos da região Noroeste de São Paulo. Revista Holos 4: 148-158.

CASTILHOS MBM & BIANCHI VL 2012. Vinhos Tintos do Noroeste Paulista: relação entre perfis físico-químicos e sensorial. Revista Holos 4: 80-89.

COLI MS et al. 2015. Conteúdo de cloretos em vinhos brancos de diferentes países. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada 36: 503–507.

DELLER AE & MARTINS EC 2021. Parâmetros físico-químicos em amostras de vinhos orgânicos da região de Bela Vista do Toldo, Santa Catarina. Luminária 23: 25-35.

DUTRA M et al. 2019. Tipificação de propriedades leiteiras administradas por jovens agricultores na região do Planalto Norte Catarinense. Desenvolvimento Regional em debate 9: 387-401.

ESTEBAN MA et al. 2002. Relationships between different berry components in Tempranillo (Vitis vinifera L.) grapes from irrigated and nonirrigated vines during ripening. Journal of the Science of Food and Agriculture 82: 1136-1146.

GIOVANINNI E & MANFROI V. 2009. Viticultura e Enologia: elaboração de grandes vinhos nos terroirs brasileiros. Bento Gonçalves: IFRS. 360p.

GLORIES Y. 1984. La couleur des vins rouges. 1 partie: Les equilibries des anthocyanes et des tanins. Connaiss. Vigne Vin. France 8: 195-217.

IBGE. 2022. Levantamento Sistemático da Produção Agrícola 2018-2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/home/lspa/brasil. Acesso em: 13 abr. 2023.

JACKSON RS. 2014. Wine Science: principles and applications. Elsevier. 4.ed. 751p.

JANSEN TAL et al. 2023. Caracterização físico-química de vinhos de mesa brancos elaborados no Planalto Norte Catarinense, safra 2021. Journal of Agronomic Sciences 12: 40-48.

LOOSE RF. 2015. Caracterização de vinhos pelo seu teor de polifenóis. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Química), Santa Maria: UFSM. 29 p.

MANFROI V et al. 2010. Influência de taninos enológicos em diferentes dosagens e épocas distintas de aplicação nas características físico-químicas do vinho Cabernet Sauvignon. Ciência e Tecnologia de Alimentos 30: 127-135.

MELLO LMR. 2019. Vitivinicultura brasileira: panorama 2018. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, Comunicado Técnico 210. 12 p.

MELLO LMR & MACHADO CAE. 2022. Vitivinicultura brasileira: panorama 2021. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico 226. 17 p.

MORAES V & LOCATELLI C. 2010. Vinho: uma revisão sobre a composição química e benefícios à saúde. Evidência10: 57-68.

OIV. 2012. Office International de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse des Vins et des Moûts. Paris: Office International de la Vigne et du Vin.

OLIVEIRA A et al. 2008. Estudo analítico de vinhos portugueses por electroforese capilar. Porto: IVDP.

OLIVEIRA LC et al. 2011. Avaliação das características físico-químicas e colorimétricas de vinhos finos de duas principais regiões vitícolas do Brasil. Instituto Adolfo Lutz, São Paulo 70: 158-167.

RAPOSO R et al. 2018. Sulfur free red wines through the use of grapevine shoots: Impact on the wine quality. Food Chemistry 243: 453–460.

REIS TA. 2016. Elaboração, caracterização e análise sensorial de vinhos (Vitis spp.) de região subtropical. Tese (Doutorado Ciência dos Alimentos). Lavras: UFLA. 107p.

RIBÉREAU-GAYON P et al. 2002. Handbook of enology, vol. 2. The Chemistry of wine, stabilization and treatments. Hoboken: Wiley. 410 p.

RIZZON LA. 2010. Metodologia para análise de vinho. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 120 p.

SCHMIDT E et al. 2022. Diagnóstico do processo de elaboração de vinhos no Planalto Norte Catarinense. Research, Society and Development, 11: e245111032713.

SILVA JN et al. 2019. Characterization of tropical viticulture in the fluminense north and northwest regions. Revista Brasileira de Fruticultura 41: e-136.

SINGLETON VL & ROSSI JA. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic and phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture 16: 144–158.

SOMERS TC. 1976. Pigment development during ripening of the grapes. Vitis 14: 269-277.

STEIDEL OFT et al. 2023. Composição físico-química de vinhos de mesa rosé elaborados na região do Planalto Norte Catarinense, safra 2021. Journal of Agronomic Sciences 12: 49-57.

TOMPOROSKI AA & MARCHESAN J. 2016. Planalto Norte Catarinense: algumas considerações sobre aspectos históricos, características físico-naturais e extrativismo. DRd – Desenvolvimento Regional em debate 6: 51-63.

WREGE MS et al. 2012. ATLAS CLIMÁTICO DA REGIÃO SUL DO BRASIL: estados do Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. 2.ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 334 p.

WURZ DA et al. 2021. Caracterização físico-químico de vinhos de mesa tintos elaborados na região do Planalto Norte Catarinense, safra 2019. Revisa Ciência e Inovação do IFFAR 7: 1-16.

WURZ DA et al. 2022. Composição físico-químico de vinhos de mesa brancos elaborados no Planalto Norte Catarinense, safra 2020. Research, Society and development 11: e9611225718.

WURZ DA & JASTROMBEK JM 2022. Caracterização dos Produtores rurais e sistema produtivo da viticultura no Planalto Norte Catarinense. Revista Desenvolvimento Regional em Debate 12: 424-235.

Published

2023-12-29

How to Cite

KOWAL, Alcemir Nabir et al. Physical-chemical characterization of red table wines produced in the Planalto Norte region of Santa Catarina, harvest 2022. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 4, p. 546–553, 2023. DOI: 10.5965/223811712242023546. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23741. Acesso em: 25 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>