Outpatient Nutritional Care Project: Experience Report in Pandemic Times

Authors

  • Íris Vianna de Souza Blumer
  • Fernanda de Carvalho Vidigal Federal University of Alfenas image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.5965/259464120802e5667

Keywords:

nutritional Sciences, Covid-19, quality of life, social networking

Abstract

This is an Experience Report of an Extension Project that aimed to encourage the active participation of individuals in the joint search for better life habits according to their individual health needs, through scientific content on social medias. From October to December 2020 and June to December 2021, the Outpatient Nutritional Care Project was developed and implemented, through educational actions on nutrition remotely, caused by the global pandemic of COVID-19. As the project needed to reinvent itself, it was then decided to make the activities online and disseminate content through the social medias Instagram and Facebook to academic and non-academic circles. 914 people were reached on social medias, being 734 people on Instagram and 180 on Facebook. There were a total of 9.719 public interactions with the content published in the aforementioned period, which included topics on Obesity, Vegetarianism, Diabetes mellitus, Food and Nutrition Security Policy, Nutrition and Athletes, among others. In this way, the actions carried out showed the possibility of new pedagogical forms of reprotuction, production and socialization of knowledge through remotete aching, making the practice and experience of interdisciplinarity effective.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AHMED, W. et al. COVID-19 and the 5G Conspiracy Theory: Social Network Analysis of Twitter Data. Journal of Medical Internet Research, v. 22, n. 5, e19458, 2020.

ASSUNÇÃO, N. L. M. Redes sociais: postagens de viagens e suas influências no consumo de produtos turísticos. 2018. 100 f. Dissertação (Mestrado em Administração) – Centro de Estudos Sociais Aplicados, Universidade Estadual do Ceará, Fortaleza, 2018.

BARBOSA, A. M; VIEGAS, M. A. S; BATISTA, R. L. N. F. F. Aulas presenciais em tempos de pandemia: relatos de experiências de professores do nível superior sobre as aulas remotas. Revista Augustus, [s. l.], v. 25, n. 51, p. 255-280, 2020.

BRASIL. Ministério da Educação. Proposta de parecer sobre reorganização dos calendários escolares e realização de atividades pedagógicas não presenciais durante o período de pandemia da COVID-19. Brasília, DF: CNE, 2020.

CAPITÃO, C. G; TELLO, R. R. Traço e estado de ansiedade em mulheres obesas. Psicologia Hospitalar, [s. l.], v. 2, n. 2, 2004.

COLETTY, I. M. S; ASSUMPÇÃO JUNIOR, F. B. Transtorno de compulsão alimentar periódica (TCAP) e ansiedade em adolescentes obesos. Arquivos Brasileiros de Psiquiatria, Neurologia e Medicina Legal, [s. l.], v. 99, n. 03, p. 5-9, 2005.

COUTO, E. S.; COUTO, E. S.; CRUZ, I. M.P. #FIQUEEMCASA: educação na pandemia da COVID-19. Interfaces Científicas - Educação, [s. l.], v. 8, n. 3, p. 200-217, 2020.

DALA-PAULA, B. M; ALVES, C. G. L. “Check-Nutri”: nutrição consciente em tempo de pandemia de COVID-19. EXTRAMUROS - Revista de Extensão da UNIVASF, [s. l.], v. 9, n. 1, 2021.

JÚNIOR, A. N. B.; SANTOS, A.S.; SILVA, E. C. N. et al. Gestão do Instagram da clínica médica Popclin Saúde: uma análise semiótica sobre identidade e presença digital, 2019, Salvador. In: SEMANA DE MOBILIZAÇÃO CIENTÍFICA, 22. Anais [...]: Salvador: Universidade Católica do Salvador, 2019.

JÚNIOR, P. G. F; PAIANO, R; COSTA, A. S. Isolamento social: consequências físicas e mentais da inatividade física em crianças e adolescentes. Revista Brasileira de Atividade Física & Saúde, [s. l.], v. 25, p. 1-2, 2020.

JUNQUEIRA, A. H. Fake news na prescrição online de dietas alimentares: curandeirismo digital, negócios e riscos. In: CONFERÊNCIA DO PENSAMENTO COMUNICACIONAL BRASILEIRO, 6., 2019, São Paulo. Anais [...]. São Paulo: INTERCOM, 2019.

LERARIO, A. C; LOTTENBERG, S. A. Mecanismos ambientais implicados no ganho de peso e as oportunidades para prevenção da obesidade. Einstein (São Paulo), p. S7-S13, 2006.

MARQUES, E. S.; MORAES, C. L.; HASSELMANN, M. H. et al. A violência contra mulheres, crianças e adolescentes em tempos de pandemia pela COVID-19: panorama, motivações e formas de enfrentamento. Cadernos de Saúde Pública, [s. l.], v. 4, n. 36, 2020.

MINHOTO, P.; MEIRINHOS, M. O Facebook como plataforma de suporte à aprendizagem da Biologia. Instituto Politécnico de Bragança, 2011. Disponível em: http://hdl.handle.net/10198/6179. Acesso em: 08 de abril de 2022.

OLIVEIRA, E, E. Um auto relato sobre a participação no projeto ateliê do sorriso: um caminho percorrido da extensão à sociedade. Revista Ciência Plural, [s. l.], p. 72-88, 2019.

PARK, M.; SUN, Y.; MCLAUGHLIN, M. L. Social media propagation of content promoting risky health behavior. Cyberpsychology, Behaviorand Social Networking, [s. l.], v. 20, n. 5, p. 278-285, 2017.

ROCHA, C; COSTA, E. Aspectos psicológicos na obesidade mórbida: avaliação dos níveis de ansiedade, depressão e do auto-conceito em obesos que vão ser submetidos à cirurgia bariátrica. Análise Psicológica, [s. l.], v. 30, n. 4, p. 451-466, 2012.

SANDHU, P.; DE WOLF, M. The impact of COVID-19 on the undergraduate medical curriculum. Medical Education Online, [s. l.], v. 25, n. 1, p. 1740-1764, 2020.

SILVA, T. S. et al. A extensão universitária e a prevenção da violência obstétrica. Revista Ciência em Extensão, [s. l.], v. 13, n. 1, p. 176-189, 2017.

SOARES, T. L. F. S.; SANTANA, I. C.; COMPER, M. L. C. Ensino remoto na pandemia de COVID-19: lições aprendidas em um projeto de extensão universitário. Dialogia, [s. l.], n. 36, p. 35-48, 2020.

VERTICCHIO, D. F. R; VERTICCHIO, N. M. Os impactos do isolamento social sobre as mudanças no comportamento alimentar e ganho de peso durante a pandemia do COVID-19 em Belo Horizonte e região metropolitana, Estado de Minas Gerais, Brasil. Research, Society and Development, [s. l.], v. 9, n. 9, p. e460997206-e460997206, 2020.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Coronavirus disease (COVID-19), 2019. Disponível em: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 . Acesso em: 21 de julho de 2024.

WU, Z; MCGOOGAN, J. M. Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72 314 cases from the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA, [s. l.], v. 323, n. 13, p. 1239-1242, 2020.

Published

2024-12-18

How to Cite

BLUMER, Íris Vianna de Souza; VIDIGAL, Fernanda de Carvalho. Outpatient Nutritional Care Project: Experience Report in Pandemic Times. Citizenship in Action: Extension and Culture Magazine, Florianópolis, v. 8, n. 2, 2024. DOI: 10.5965/259464120802e5667. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/cidadaniaemacao/article/view/23727. Acesso em: 22 dec. 2024.