Characterization of Rosé Table Wines made in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712332024519

Keywords:

Vitis labrusca L., wine quality, grape processing

Abstract

Carrying out physical chemical analyzes is necessary to have an idea of the adequate standards of the wines. In this context, the aim of this work is to carry out the physical-chemical characterization of samples of Rosé Table Wines produced in the North Plateau of Santa Catarina. The present work was carried out in the 2022 harvest, at the Fruticulture Laboratory of the Federal Institute of Santa Catarina - Campus Canoinhas, and the physicochemical characterization. In all, eight samples of wines of this category were collected from the municipalities of Itaiópolis Canoinhas, Papanduva and São Bento do Sul. It was evaluated: total acidity (meq L-1), pH, relative density, soluble solids (ºBrix), color intensity and color tone. The data were typed, tabulated and with the help of the Excel 2010 software, the tables were prepared to carry out a descriptive analysis of the data obtained in the evaluated samples. The data referring to the characterization of the physical-chemical profile of Rosé Table Wines, demonstrate the potential of the Planalto Norte Catarinense for the elaboration of wines. The observed values are in accordance with the current legislation; however, it is necessary to improve elaboration methods, especially related to the intensity and color tone of the wines, which in the present study showed a high unevenness between the samples.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Douglas André Würz, Docente Fruticultura, IFSC Campus Canoinhas

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

References

BENDER A. et al. 2017. Avaliação Físico-Química e Compostos Bioativos de Vinho Tinto Colonial produzido em São Lourenço do Sul (RS). Revista Eletrônica Científica UERGS 3: 249-265.

BRASIL. 2018. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa n° 14, de 8 de fevereiro de 2018. Complementação dos Padrões de Identidade e Qualidade do Vinho e Derivados da Uva e do Vinho. Brasília: Diário Oficial da República Federativa do Brasil. 20 de fevereiro de 2014. Seção 3. 8p.

BRITO PL et al. 2020. Diagnóstico da qualidade química de vinhos produzidos na região Sul do estado de Minas Gerais. Research, Society and Development 9: e3479119763.

BRIGHENTI AF et al. 2018. Qualification of Bordô grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 53: 800-808.

CHAVARRIA G et al. 2008. Caracterização físico-química do mosto e do vinho Moscato Giallo em videiras cultivadas sob cobertura de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira 43: 911-916.

COSTA EK. 2017. Avaliação físico-química de vinhos artesanais produzidos na região Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul. 21 p. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Farmácia). Ijuí: UNIJUÍ.

FREITAS DM. 2006. Variação dos compostos fenólicos e de cor dos vinhos de uvas (Vitis vinífera) tintas em diferentes ambientes. 56 p. Tese (Doutorado em Produção Vegetal). Santa Maria: UFSM.

JACKSON RS. 2000. Wine science: Principles, practice and perception. 2.ed. San Diego: Elsevier Academic Press. 647p.

JANSEN TAL et al. 2023. Caracterização físico-química de vinhos de mesa brancos elaborados no Planalto Norte Catarinense, safra 2021. Journal of Agronomic Sciences 12: 40-48.

LEE SJ et al. 2006. Development of Korean red wines using Vitis labrusca varieties: instrumental and sensory characterization. Food Chemistry 94: 385-393.

MORAES V & LOCATELLI C. 2010. Vinho: uma revisão sobre a composição química e benefícios a saúde. Evidência 10: 57-68.

OIV. 2012. Organisation Internationale de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse des Vins et des Moûts. Paris: Organisation Internationale de la Vigne et du Vin.

OLIVEIRA LC et al. 2011. Avaliação das características físico-químicas e colorimétricas de vinhos finos de duas principais regiões vinícolas do Brasil. Revista Instituto Adolfo Lutz 70: 158-167.

RAPOSO R et al. 2018. Sulfur free red wines through the use of grapevine shoots: Impact on the wine quality. Food Chemistry 243: 453–460.

RIBÉREAU-GAYON P et al. 2002. Handbook of enology. Volume 2. The Chemistry of wine, stabilization and treatments. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd. 410 p.

RIZZON LA (ed.). 2010. Metodologia para análise de vinho. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 120 p.

SCHMIDT E et al. 2022. Diagnóstico do processo de elaboração de vinhos no Planalto Norte Catarinense. Research, Society and Development 11: e245111032713.

SILVA JN et al. 2019. Characterization of tropical viticulture in the fluminense north and northwest regions. Revista Brasileira de Fruticultura 41: e-136.

STEIDEL OFT et al. 2023. Composição físico-químico de vinhos de mesa Rosé elaborados na região do Planalto Norte Catarinense, safra 2021. Journal of Agronomic Sciences 12: 49-57.

WURZ DA 2018. Análise da Comercialização de vinhos finos e de mesa no Brasil. Journal of Agronomic Science 7: 43-49.

WURZ DA et al. 2020. Quebra de dormência da videira ‘Niágara Branca’ com a utilização de cianamida hidrogenada no Planalto Norte Catarinense. Scientia Vitae 10: 13-20.

WURZ DA et al. 2021. Capacitação sobre elaboração de vinhos em propriedades rurais do Planalto Norte Catarinense. Revista Extensão 5: 46-20.

WURZ DA & JASTROMBEK J. 2021. Caracterização físico-química de vinhos brancos de mesa elaborados no Planalto Norte Catarinense. Revista Ifes Ciência 7: 1-9.

WURZ DA et al. 2022. Composição físico-química de vinhos de mesa brancos elaborados no Planalto Norte Catarinense, safra 2020. Research, Society and Development 11: 9611225718.

WURZ DA & JASTROMBEK JM. 2022. Caracterização dos produtores rurais e sistema produtivo da viticultura no Planalto Norte Catarinense. Desenvolvimento Regional em Debate 1: 424-435.

Published

2024-10-04

How to Cite

PALINGUER, Rodrigo et al. Characterization of Rosé Table Wines made in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 23, n. 3, p. 519–524, 2024. DOI: 10.5965/223811712332024519. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23886. Acesso em: 14 oct. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>