Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' grapevine submitted to different application times and concentrations of Prohexadione Calcium

Authors

  • Douglas André Würz Instituto Federal de Santa Catarina, Canoinhas, SC, Brasil.
  • José Luiz Marcon Filho Viticultura Vinícola Legado, Campo Largo, PR. Brasil.
  • Ricardo Allebrandt Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC Brasil.
  • Alberto Fontanella Brighenti Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brasil.
  • Betina Pereira de Bem Viticultura Vinícola Legado, Campo Largo, PR. Brasil.
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC Brasil.
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711912020008

Keywords:

Vitis vinifera L., vegetative balance, maturation, reduction of vegetative vigor

Abstract

Due to the lack of consistent information regarding the application of Prohexadione Calcium to the grapevine, the objective of this work is to assess the effect of different times of application and concentrations of Prohexadione Calcium in the winegrowing performance of the Cabernet Sauvignon variety, cultivated in regions of high altitude in the State of Santa Catarina. The present study was carried out during the 2014/2015 harvest. The applications occurred at different seasons and concentrations, being subdivided in the separated inflorescence, fully bloomed, and 15 days after full flowering. Foliar area, productivity, leaf area/production ratio, branch growth, and physical-chemical parameters were assessed: pH, total acidity, soluble solids, total polyphenols, and bunch architecture. The application of Prohexadione Calcium at a dose of 250 mg L-1, carried out in the full bloom stage, increased yield of the Cabernet Sauvignon variety by 23%. This increase in productivity was related to the highest bunch mass and the highest number of berries per bunch. Prohexadione Calcium applied in the separate inflorescence phase reduced the growth of the branches. However, due to the conditions of over-vigor of the vineyard, the reduction in growth did not eliminate the need for the emergence of the branches. There was a reduction in the mass of the berry of the Cabernet Sauvignon variety with the application of Prohexadione in the concentration and times used did not influence the technological maturity (soluble solids, acidity, and Calcium, a positive characteristic in the elaboration of red wines. The application of Prohexadione Calcium pH) of the Cabernet Sauvignon grape.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Douglas André Würz, Instituto Federal de Santa Catarina, Canoinhas, SC, Brasil.

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

References

AVIZCURI-INAC JM et al. 2013. Effect of cluster thinning and Prohexadione calcium applications on Phenolic composition and sensory properties of red wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry 61: 1124-1137.

BEM BP et al. 2016. Effect of four training systems on the temporal dynamics of downy mildew in two grapevine cultivars in southern Brazil. Tropical Plant Pathology 41: 370-379.

BONILLA I et al. 2015. Vine vigor, yield and grape quality assessment by airbone remote sensing over three years: Analysis of unexpected relationships in cv. Tempranillo. Spanish Journal of Agricultural Research 13: 1-8.

BORGHEZAN M et al. 2010. Modelos matemáticos para a estimativa da área foliar de cultivars de videira à campo (Vitis vinifera L.). Ciência e Técnica Vitivinícola 25: 1-7.

BORGHEZAN M et al. 2011. Comportamento vegetativo e produtivo da videira e composição da uva em São Joaquim, Santa Catarina. Pesquisa Agropecuária Brasileira 46: 398-405.

BRIGHENTI AF et al. 2011. Desempenho vitivinícolas da Cabernet Sauvignon sobre diferentes porta-enxertos em região de altitude de Santa Catarina. Revista Brasileira de Fruticultura 33: 96-102.

BRIGHENTI AF et al. 2013. Caracterização fenológica e exigência térmica de diferentes variedades de uvas viníferas em São Joaquim, Santa Catarina – Brasil. Ciência Rural 43: 1162-1167.

COSTA G et al. 2001. Prohexadione calcium: Growth regulation and reduced fire blight incidence in pear. HortScience 36: 931-933.

EVANS JR et al. 1999. Mode of action, metabolism, and uptake of BAS 125W prohexadione-calcium. HortScience 34: 1200-1201.

GONZÁLEZ-NEVES G & FERRER M. 2008. Efectos del sistema de conducción y del raleo de racimos em la composición de uvas Merlot. Agrociência 12: 10-18.

JACKSON RS. 2008. Wine Science: Principles and Applications. 3.ed. Burlington: Elsevier Academic Press. 776p.

JACKSON RS. 2014. Wine Science: Principles and Applications. 4.ed. Burlington: Elsevier Academic Press. 978p.

LO GIUDICE D. 2002. The impact of prohexadione-calcium on grape vegetative and reproductive development and wine chemistry. Thesis (Master of Science in Horticulture) Blacksburg: Virginia Polytechnic Institute and State University. 102p.

LO GIUDICE D et al. 2003. Vegetative response of Vitis vinifera to Prohexadione-calcium. HortScience 38: 1435-1438.

LO GIUDICE D et al. 2004. Effects of Prohexadione-calcium on Grape Yield Components and Fruit and Wine Composition. American Journal of Enology and Viticulture 55: 73-83.

MAFRA MSH et al. 2011. Atributos químicos do solo e estado nutricional de videira Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) na Serra Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias 10: 44-53.

MALINOVSKI LI et al. 2012. Highlandsof Santa Catarina/Brazil: a regionwith high potential for wine production. Acta Horticulture 931: 433-440.

MARCON FILHO JL et al. 2015. Raleio de cachos sobre o potencial enológico da uva 'Cabernet Franc' em duas safras. Ciência Rural 45: 2150-2156.

MARIO AE et al. 2012. Prohexadiona de Cálcio na produtividade e qualidade dos frutos da cultivar Cabernet Sauvignon. IN: XXII Congresso Brasileiro de Fruticultura. Anais...Bento Gonçalves: SBF. p. 4064-4067.

MOTA T et al. 2010. Efeito da aplicação do regulador de crescimento ‘prohexadiona de cálcio’ (Regalis®) na casta alvarinho (V. vinifera L.) na região dos vinhos verdes. IN: 8º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo. Anais... Évora: UP. p.17-27.

OIV. 2009. Organisation International de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse desVins et des Moûts. Paris: OIV.

PASA M et al. 2016. Prohexadione calcium controls shoot growth of pear trees under winter conditions. Current Agricultural Science and Technology 22: 40-49.

RADEMACHER W. 2004. Chemical regulation of shoot growth in fruit trees. Acta Horticulturae 653: 29-32.

RIZZON LA & MIELE A. 2012. Acidez na vinificação em tinto das uvas Isabel, Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc. Ciência Rural 32: 511-515.

SILVA LC et al. 2008. Níveis de produção em vinhedos de altitude da cv. Malbec e seus efeitos sobre os compostos fenólicos. Revista Brasileira de Fruticultura 30: 675-680.

SILVA LC et al. 2009. Raleio de cachos em vinhedos de altitude e qualidade do vinho da cultivar Syrah. Pesquisa Agropecuária Brasileira 44: 148-154.

SINGLETON VL & ROSSI JA. 1965. Colorimetry of Total Phenolics with Phosphomolybdic-Phosphotungstic Acid Reagents. American Journal of Enology and Viticulture 16: 144-158.

SOLOS DO ESTADO DE SANTA CATARINA. 2004. Rio de Janeiro: Embrapa Solos. 726p. (Boletim de pesquisa e desenvolvimento 46).

TELLO J & IBÁÑEZ J. 2014. Evaluation of indexes for the quantitative and objective estimation of grapevine bunch compactness. Vitis 53: 9–16.

TONIETTO J & CARBONNEAU A. 2004. A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worlwide. Agricultural and Forest Meteorology 124: 81-97.

WÜRZ DA et al. 2017a. New wine-growing regions of Brazil and their importance in the evolution of Brazilian wine. BIO Web of Conferences 9: 1-4.

WÜRZ DA et al. 2017b. Agronomic performance of ‘Cabernet Sauvignon’ with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 52: 869-876.

VIANNA LF et al. 2016. Caracterização agronômica e edafoclimáticas dos vinhedos de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias 15: 215-226.

VILLAR L et al. 2011. Prohexadiona de cálcio e a redução do vigor, produtividade e qualidade da uva grano d'oro. Revista Brasileira de Fruticultura 33: 536-540.

ZALAMENA J et al. 2013. Produtividade e composição de uva e de vinho de videiras consorciadas com plantas de cobertura. Pesquisa Agropecuária Brasileira 48: 182-189.

Published

2020-04-03

How to Cite

WÜRZ, Douglas André; MARCON FILHO, José Luiz; ALLEBRANDT, Ricardo; BRIGHENTI, Alberto Fontanella; DE BEM, Betina Pereira; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Agronomic performance of ’Cabernet Sauvignon’ grapevine submitted to different application times and concentrations of Prohexadione Calcium. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 19, n. 1, p. 8–15, 2020. DOI: 10.5965/223811711912020008. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/14351. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>