Electrostatic pneumatic spraying on ‘Niagara Branca’ and ‘Rosada’ grapevines

Authors

  • Tiago Jose Reis Stawniczyi Universidade Federal da Fronteira Sul
  • Cláudia Simone Madruga Lima Universidade Federal da Fronteira Sul
  • Fernando Trevisan
  • Vânia Zanella Pinto

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019087

Keywords:

pesticide, spray volume, electrostatic, Vitis labrusca L.

Abstract

Vine cultivation is the target of several pathogens such as fungi, against which synthetic fungicides are commonly used, so studies have been made on methods to decrease the volume of pesticides to reduce problems such as phytotoxicity, costs and environmental damage. Thus, the objective of this research was to verify the effect of electrostatic pneumatic spraying on Niagara Branca and Rosada grapevines in Laranjeiras do Sul, PR. Fungicidal treatment was carried out on grapevine cultivars (Niagara Branca and Rosada), applying them with present and absent load. The application volume, the seed coat, the severity of diseases in plants and bunches, number of bunches and bunches with lesions per plant, number of berries per bunch, length and bunch diameter, fresh mass, soluble solids, titratable acidity, fruit epidermal coloring, total phenolic compounds, total anthocyanins, loss of mass, and determination of appearance. This study was conducted under a completely randomized blocks design, for field variable responses and physical-chemical and phytochemical characterization of fruits, consisting of two factors (2x2), a load factor and another cultivar. For the variables loss of mass and determination of appearance, the factorial scheme was 2x2x5, where Niagara cultivar and storage periods (0, 2, 4, 6 and 8 days) were a load factor. The data were subjected to analysis of variance, and when significant they were compared by the Tukey test (p<0.05) through the statistics software Assistat. Different cultivars showed mass of the affected fruits in different ways, as well as the appearance of the fruits, according to the storage periods evaluated. Spraying with the presence of filler had an effect on the color of the epidermis and bunch length on 'Niagara Branca', also promoted a higher content of anthocyanins and resulted in a lower volume of spray solution applied with indifferent coverage, and therefore electrostatic spraying showed an effect on the application.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABE LT et al. 2007. Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Ciência e Tecnologia de Alimentos 27: 394-400.

ALBERTINI S et al. 2009. Influência de sanificantes nas características físicas e químicas de uva ‘Itália’. Ciência e Tecnologia de Alimentos 29: 504-507.

ASSIS DA et al. 2015. Avaliação de propriedades físico-químicas de néctares de uva comercializados na cidade de Pelotas-RS. In: 5º Simpósio de segurança alimentar. Anais...Bento Gonçalves: SBCTA. 4p.

BRACKMANN A et al. 2000. Armazenamento refrigerado de uvas cultivares Tardia de Caxias e Dona Zilá. Ciência Rural 30: 581-586.

CAVIGLIONE JH et al. 2000. Cartas climáticas do Paraná. Disponível em: http://www.iapar.br/pagina-677.html. Acesso em: 20 ago. 2017.

CHAIM A & WADT LG. 2016. Pulverização eletrostática: a revolução na aplicação de agrotóxicos. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/2615385/artigo-pulverizacao-eletrostatica-a-revolucao-na-aplicacao

-de-agrotoxicos. Acesso em: 29 mar. 2016.

ELIAS HHS et al. 2015. Qualidade física e química de uvas ‘Niágara Rosada’ comercializadas no Ceasa/MG. In: 1o Congresso Brasileiro de Processamento mínimo e Pós-colheita de frutas, flores e hortaliças. Anais... Aracaju: CBPMPC. (CD ROM).

GOMES D. 2012. Maturação e qualidade da uva ´Niagara Rosada´ após a colheita. Tese (Doutorado em Engenharia Agrícola. Campinas: UNICAMP. 117p.

GUERIOS IT. 2012. Reguladores vegetais, cultivo protegido e ensacamento dos cachos na produção da uva 'Niágara Rosada' na região metropolitana de Curitiba. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal). Curitiba: UFPR. 119p.

GURGACZ F. 2013. Utilização de barra auxiliar de pulverização de água para reduzir a deriva de defensivos agrícolas. Tese (Doutorado em Agronomia). Botucatu: UNESP. 53p.

HERNANDES JL et al. 2013. Comportamento produtivo da videira ‘Niágara Rosada’ em diferentes sistemas de condução, com e sem cobertura plástica, durante as safras de inverno e de verão. Revista Brasileira de Fruticultura 35: 123-130.

MAIA AJ et al. 2015. Produção de esporos e efeito da temperatura e luminosidade sobre germinação e infecção de Pseudocercospora vitis em videira. Summa Phytopathologica 41: 287-291.

MATTIUZ B et al. 2004. Processamento mínimo de uvas de mesa sem semente. Revista Brasileira de Fruticultura 26: 226-229.

MATTIUZ B et al. 2009. Efeito da temperatura no armazenamento de uvas apirênicas minimamente processadas. Revista Brasileira de Fruticultura 31: 44-52.

MIGUEL ACA et al. 2009. Pós-colheita de uva ‘Itália’ revestida com filmes à base de alginato de sódio e armazenada sob refrigeração. Ciência e Tecnologia de Alimentos 29: 277-282.

PEDRO JÚNIOR MJ et al. 1998. Microclima condicionando pela remoção de folhas e ocorrência de antracnose, míldio e mancha das folhas na videira ‘Niágara Rosada’. Summa Phytopathologica 34: 151-156.

PERUCH LAM et al. 2007. Biomassa cítrica, extrato de algas, calda bordalesa e fosfitos no controle do míldio da videira, cv. Niágara Branca. Revista de Ciências Agroveterinárias 6: 143-148.

RIBEIRO DP et al. 2009. Desenvolvimento e exigência térmica da videira ‘Niágara rosada’, cultivada no norte de Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura 31: 890-895.

RODRIGUEZ LAS et al. 2016. Fisiologia e produção da videira 'Niágara Rosada' nos sistemas de condução em espaldeira e em Y. Pesquisa Agropecuária Brasileira 51: 1948-1956.

SASAKI RS et al. 2015. Adjuvantes nas propriedades físicas da calda, espectro e eficiência de eletrificação das gotas utilizando a pulverização eletrostática. Ciência Rural 45: 274-279.

SCOPEL W et al. 2008. Características de uvas recobertas com filme plástico de diferentes espessuras e armazenadas em ambiente com e sem refrigeração. Evidência 8: 43-56.

SOARES M et al. 2008. Compostos fenólicos e atividade antioxidante da casca de uvas ‘Niágara’ e ‘Isabel’. Revista Brasileira de Fruticultura 30: 59-64.

SÔNEGO OR et al. 2003. Doenças fúngicas. In: Uvas para o processamento: fitossanidade. Brasília: EMBRAPA. p.11-44. (Série Frutas do Brasil 35).

TAVARES RM. 2015. Sistema de eletrificação de gotas e eficiência da pulverização eletrostática no controle de psilídeo Triozoida limbata (Enderlein) (Hemitera: Triozidae) em goiabeira (Psidium guajava L.). Dissertação (Mestrado em Agronomia). Uberlândia: UFU. 80p.

QUEIROZ-VOLTAN RB et al. 2011. Variações na anatomia foliar de videira Niágara em diferentes sistemas de condução. Bragantia 70: 488-493.

Published

2019-02-08

How to Cite

STAWNICZYI, Tiago Jose Reis; LIMA, Cláudia Simone Madruga; TREVISAN, Fernando; PINTO, Vânia Zanella. Electrostatic pneumatic spraying on ‘Niagara Branca’ and ‘Rosada’ grapevines. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 1, p. 87–94, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019087. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/12726. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)