Coloring of egg yolks of laying hens fed with sorghum-based feed with addition of natural and synthetic pigments

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712042021302

Keywords:

consumer acceptance, carotenoids, yolk color, vegetable extract

Abstract

The objective of this study was to evaluate the inclusion of synthetic pigment (Cantaxanthin 10%) combined with levels of natural and synthetic pigment supplementation in the diet of commercial laying hens in diets based on sorb. We used 150 commercial laying hens with 67 weeks of age of the Hisex Brown strain, distributed in a completely randomized design with five treatments, six replicates of five birds/repetition. The treatments evaluated were: 25 g/t carophyll yellow 10% + 20 g/t red carophyll (T1); 300 g/t of Marigold 2% + 10 g/t of Cantaxanthin 10% (T2); 300 g/t of Marigold 2% + 20 g/t of Cantaxanthin 10% (T3); 300 g/t of Marigold 2% + 30 g/t of Cantaxanthin 10% (T4); 300 g/t of Marigold 2% +20 g/t red carophyll (T5). The Tukey test was applied at the level of 5% probability for the various performance and quality of eggs. There was a difference between treatments only for yolk staining, where the increase in color was reflected according to the increase in pigmenting levels in the diets, and the other variables were not affected. The supplementation level of 300 g.t-1 of natural yellow pigment + 30 g.t-1 of industrial red pigment in diets based on sorb for laying hens provided better yolk color index.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Helder Freitas de Oliveira, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, GO, Brasil

Graduado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Alagoas (2014) onde foi bolsista PIBIC/CNPq por dois processos consecutivos. Possui Especialização em Criação de Aves pelo Centro de Produções Técnicas da Universidade Online de Viçosa (2015). Mestrado em Zootecnia pelo Departamento de Produção Animal da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás (2016) onde atualmente é aluno de Doutorado. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: alimentação alternativa, codornas japonesas, frangos de corte e sistema caipira de criação de aves. Celetista da empresa Champion Saúde Animal na função de Monitor.

References

ABPA. 2020. Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório Anual 2020. Ovos. São Paulo. 154.

ALLEONI ACC & ANTUNES AJ. 2001. Unidade Haugh como medida da qualidade de ovos de galinha armazenados sob refrigeração. Scientia Agricola 58: 681-685.

BITTENCOURT TM et al. 2019. Distillers dried grains with solubles from corn in diet of japanese quails. Acta Scientiarum. Animal Sciences 41: 1-7.

FASSANI EJ et al. 2019. Coloração de gema de ovo de poedeiras comerciais recebendo pigmentante comercial na ração. Ciência Animal Brasileira 20: 1-10.

FREITAS ER et al. 2004. Comparação de métodos de determinação da gravidade específica de ovos de poedeiras comerciais. Pesquisa Agropecuária Brasileira 39: 509-512.

GALOBART J et al. 2004. Egg yolk color as affected by saponified oleoresin of red pepper (Capsicum annuum) fed to laying hens. Journal of Applied Poultry Research 13: 328-334

GARCIA EA et al. 2002. Efeito dos níveis de cantaxantina na dieta sobre o desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras comerciais. Revista Brasileira de Ciência Avícola 4: 1-7.

HERNANDEZ J et al. 2000. Perceptions of egg quality in Europe. International Poultry Production 8: 1-11.

LANA SRV et al. 2017. Qualidade de ovos de poedeiras comerciais armazenados em diferentes temperaturas e períodos de estocagem. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 18: 140-151.

LOPES IRV et al. 2011. Desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras comerciais alimentadas com rações contendo farelo de coco tratado ou não com antioxidante. Revista Brasileira de Zootecnia 40: 2431-2438.

MOURA AMAM et al. 2011. Pigmentantes naturais em rações à base de sorgo para codornas japonesas em postura. Revista Brasileira de Zootecnia 40: 2443-2449.

MOURA AMA et al. 2016. Synthetic pigments for Japanese quail fed diets with sorghum. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 68: 1007-1014.

NUNES JUNIOR DA et al. 2020. Vegetable pigments in sorghum-based diets for laying hens. Caderno de Ciências Agrárias 12: 1-6.

OLIVEIRA HF et al. 2021. Egg characteristics of Japanese quail fed diets containing guava extract (Psidium guajava L.). Acta Scientiarum: Animal Sciences 43: 1-7.

OLIVEIRA HF et al. 2021. Lipid stability of egg and laying performance of Japanese quail feed with extract of guava (Psidium guajava L.). Anais da Academia Brasileira de Ciências 93: 1-12.

PÉREZ-VENDRELL AM et al. 2001. Influence of source and ratio of xanthophyll pigments on broiler chicken pigmentation and performance. Poultry Science 80: 320-326.

RADDATZ-MOTA D et al. 2017. Achiote (Bixa orellana L.): a natural source of pigment and vitamin E. Journal of Food Science and Technology 54: 1729-1741.

SEIBEL NF et al. 2010. Caracterização sensorial de ovos de codornas alimentadas com dietas modificadas. Food Science and Technology 30: 884-889.

VALENTIM JK et al. 2020. Natural and synthetic pigments in diet of Japanese quails. Acta Scientiarum. Animal Sciences 42: 1-6.

VALENTIM JK et al. 2019. Pigmentantes vegetais e sintéticos em dietas de galinhas poedeiras Negras. Boletim de Indústria Animal 76: 1-9.

Published

2021-12-20

How to Cite

MIRANDA, Diogo Alvarenga; VALENTIM, Jean Kaique; OLIVEIRA, Helder Freitas de; CHAVES, Claudiane Aparecida Rocha; GERALDO, Adriano; MACHADO, Luiz Carlos; MENDES, Janaína Palermo; ALMEIDA, Alexander Alexandre. Coloring of egg yolks of laying hens fed with sorghum-based feed with addition of natural and synthetic pigments. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 20, n. 4, p. 302–308, 2021. DOI: 10.5965/223811712042021302. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/20947. Acesso em: 3 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

Most read articles by the same author(s)