Characterization of Rosé Table Wines made in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712332024519

Keywords:

Vitis labrusca L., wine quality, grape processing

Abstract

Carrying out physical chemical analyzes is necessary to have an idea of the adequate standards of the wines. In this context, the aim of this work is to carry out the physical-chemical characterization of samples of Rosé Table Wines produced in the North Plateau of Santa Catarina. The present work was carried out in the 2022 harvest, at the Fruticulture Laboratory of the Federal Institute of Santa Catarina - Campus Canoinhas, and the physicochemical characterization. In all, eight samples of wines of this category were collected from the municipalities of Itaiópolis Canoinhas, Papanduva and São Bento do Sul. It was evaluated: total acidity (meq L-1), pH, relative density, soluble solids (ºBrix), color intensity and color tone. The data were typed, tabulated and with the help of the Excel 2010 software, the tables were prepared to carry out a descriptive analysis of the data obtained in the evaluated samples. The data referring to the characterization of the physical-chemical profile of Rosé Table Wines, demonstrate the potential of the Planalto Norte Catarinense for the elaboration of wines. The observed values are in accordance with the current legislation; however, it is necessary to improve elaboration methods, especially related to the intensity and color tone of the wines, which in the present study showed a high unevenness between the samples.

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Author Biography

Douglas André Würz, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

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Published

2024-10-04

How to Cite

PALINGUER, Rodrigo et al. Characterization of Rosé Table Wines made in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 23, n. 3, p. 519–524, 2024. DOI: 10.5965/223811712332024519. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23886. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Plants and Derived Products

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