Survival of Pseudomonas marginalis pv. marginalis in garlic cloves

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711942020498

Keywords:

Allium sativum, bacteria, epidemiology

Abstract

Bacterial soft rot of garlic caused by Pseudomonas marginalis pv. marginalis is one of the crop’s main leaf diseases, and little is known about its dynamics of survival in the clove. Accordingly, this study set out to determine this bacterium’s survival in the clove with and without asepsis during storage. Garlic cloves of the Chonan cultivar were inoculated with an isolated rifampicin-resistant mutant of P. marginalis pv. marginalis to distinguish them from other bacteria and were transplanted in the field. The population present in the clove was evaluated at the end of the crop cycle and then on a monthly basis until the sixth month in storage. To quantify the bacterial population, three replications were conducted with ten grams each of cloves with and without asepsis by sodium hypochlorite for three minutes. Serial dilution was then used for isolation, followed by plating in a King B culture medium with rifampicin for selective isolation of the bacterium. After 48 hours of incubation at 28 ºC, the colonies were counted on a monthly basis to analyze their survival in the clove. The results indicate that the bacterium is unable to survive in cloves subjected to asepsis during storage, but it can survive without asepsis for up to three months.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BATISTA MG et al. 1989. Sobrevivência de Pseudomonas fluorescens, Biovar II em bulbilhos de alho e sobrevivência a diferentes hospedeiros. Fitopatologia Brasileira 14:121.

BEATTIE GA & LINDOW SE. 1995. The secret life of foliar bacterial pathogens on leaves. Annual Review of Phytopathology 33: 145-172.

BECKER WF. 1991. Queima bacteriana do alho. Agropecuária Catarinense 4: 14-19.

BECKER WF. 2004. Doenças do alho: sintomatologia e controle. Florianópolis: Epagri. 53p.

CALZOLARI A & BAZZI O. 1985. Um marciume fogliare Dell”alio causato da Pseudomonas fluorescens. Informatore Fitopatológico 7-8: 35-38.

FERREIRA et al. 2016. Eficiência da ação antimicrobiana do óleo essencial de alho (Allium sativum). Sinapse Múltipla 5: 102.

FONSECA GM et al. 2014. Avaliação da atividade antimicrobiana do alho (Allium sativum Liliaceae) e de seu extrato aquoso. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 16: 679-684.

LOPES CA & QUEZADO-SOARES AM. 1997. Doenças bacterianas das hortaliças: Diagnose e controle. Brasília: EMBRAPA. 70p.

LUCINI MA. 2004. Alho: manual prático de produção. Curitibanos: Bayer Crop Science. 140p.

MARCUZZO LL. 2018. Queima bacteriana em alho. Cultivar Hortaliças e Frutas 112: 5-7.

MARCUZZO LL. 2009. Importância das populações epifíticas na epidemiologia de enfermidades bacterianas. Revista de Ciências Agroveterinárias 8: 146-151.

MARCUZZO LL. 2002. Seleção e caracterização biológica de bactérias com potencial para o controle biológico da queima bacteriana do alho. Dissertação (Mestrado em Fitossanidade). Pelotas: UFPel. 52p.

MARCUZZO LL. 1999. Fitopatologia - Avaliação da Sensibilidade in vitro da Pseudomonas fluorescens (queima bacteriana), biovar II à bactericidas. Monografia (Graduação em Agronomia). Lages: UDESC. 57p.

MARCUZZO LL & DENARDIM ND. 2008. Colonização de bactérias causadoras de doenças foliares. Revista de Ciências Agroveterinárias 7: 169-176.

MARINGONI AC & KIMOTO T. 2016. Efeito do tratamento de bulbilhos de alho com bactericidas na ocorrência da estria bacteriana, no desenvolvimento e na produção das plantas. Scientia Agraria Paranaensis 15: 175-177.

MOURA AB & ROMEIRO RS. 1997. Garlic bulbils as biological baits for detection an diagnosis of Pseudomonas marginalis. Summa Phytopathologica 23: 252-254.

NICK C & BORÉM A. 2017. Alho: do plantio a colheita. Viçosa: UFV. 173p.

ROMEIRO RS. 1995. Doenças causadas por bactérias em alho. Informe Agropecuário 17: 46-49.

SOUZA PE. 2009. Doenças do alho. In: SOUZA RJ & MACEDO FS. (Ed.). Cultura do alho: tecnologias modernas de produção. Lavras: UFLA. p.109-126.

Published

2020-12-14

How to Cite

MARCUZZO, Leandro Luiz; AMLER, Dionatan Alan. Survival of Pseudomonas marginalis pv. marginalis in garlic cloves. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 19, n. 4, p. 498–501, 2020. DOI: 10.5965/223811711942020498. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/17583. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)