Vegetative growth control in European pear trees through physical and chemical methods

Authors

  • Alberto Ramos Luz Profissional Autônomo, Antônio Prado, RS, Brasil.
  • Deivid Silva de Souza Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Rafael Petineli Universidade Estadual de Londrina, Londrina, SC, Brasil.
  • Joaseane de Souza Hipólito Profissional autônomo, Criciúma, SC, Brasil.
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711722018226

Keywords:

Pyrus communis L., plant growth regulators, trunk cutting, fruit set, girdling

Abstract

The various failed attempts to produce pears in Brazil are driven by high consumption, which presents a growing scenario of imports to attend to the consumers demand. In 2015, 179 thousand tons of pears were imported, most from Argentina and Portugal. The limitation of pear cultivation has not been due to lack of market, but due to several factors, such as low fruit set, insufficient formation of production structures and excessive vegetative growth. The objective of this work was to evaluate the vegetative growth and fruit set of European pear trees submitted to different growth control techniques. The experiment was conducted during 2012/2013 and 2013/2014 season in a commercial pear orchard located in Vacaria city, Rio Grande do Sul State, at 971 m altitude. Packham’s Triumph, William’s, Red Bartlett, Abate Fetel and Carrick, all grafted on Pyrus calleryana, were submitted to treatments of simple girdling, double girdling, single trunk cutting, double trunk cutting and application of the Trinexapac-ethyl plant growth regulator (1600 mg L-1). According to the results, it was possible to observe that there was a reduction of vegetative growth only in the Packham’s cultivar submitted to double girdling, single trunk cutting and Trinexapac-ethyl. The use of the trunk cutting and girdling technique increases the flowering return and also the productivity of ‘Abate Fetel’ and ‘Carrick’ pear trees, and the Trinexapac-ethyl decreases the return bloom of ‘Abate Fetel’ and ‘Carrick’ pear trees in the studied conditions.

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Author Biographies

Alberto Ramos Luz, Profissional Autônomo, Antônio Prado, RS, Brasil.

Tencólogo em fruticultura pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (2010), Mestre e Doutor em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2012 e 2016).

Deivid Silva de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Eng. Agr., Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC Lages

Rafael Petineli, Universidade Estadual de Londrina, Londrina, SC, Brasil.

Engenheiro Agrônomo, formado pela Universidade Estadual de Maringá - Campus Umuarama; Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC. Atualmente Engenheiro Agrônomo da COAMO - COOPERATIVA AGROINDUSTRIAL.

Joaseane de Souza Hipólito, Profissional autônomo, Criciúma, SC, Brasil.

Eng. Agr. pela Universidade Federal de Pelotas (2001), mestrado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Pelotas (2004) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (2007). Foi professora substituta da Universidade Federal de Pelotas (2008). Atualmente é Revisora da Revista Brasileira de Agrociência e bolsista PNPD - CAPES na Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC/CAV.

Leo Rufato, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Leo Rufato possui graduação em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (1996), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (1999), doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (2004), com estágio doutorado sanduiche - Universita di Bologna (2002), Pós doutorado por Cornell University (2014), Atualmente é professor da Universidade do Estado de Santa Catarina no curso de Agronomia e Pós Graduação em Produção Vegetal da mesma Universidade, Revisor das revistas - Revista Brasileira de Fruticultura, - Revista Brasileira de Agrociência , - Revista Científica UDO Agrícola, - Revista Científica Rural, - Revista de Ciências Agroveterinárias, Ciência Rural, Journal of Horticultural Science and Biotechnology e Pesquisa Agropecuária Brasileira.

Aike Anneliese Kretzschmar, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1987), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Universidade Federal de Pelotas (1991) e doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2004). Atualmente é professora efetiva da Universidade do Estado de Santa Catarina. Tem experiência na área de Horticultura e Fruticultura, com ênfase em Fruticultura de clima temperado, atuando principalmente nos seguintes temas: videira, macieira, pequenos frutos, pereira, manejo da produção, propagação, doenças pós-colheita e controle biológico.

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Published

2018-05-09

How to Cite

LUZ, Alberto Ramos; SOUZA, Deivid Silva de; PETINELI, Rafael; HIPÓLITO, Joaseane de Souza; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Vegetative growth control in European pear trees through physical and chemical methods. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 2, p. 226–234, 2018. DOI: 10.5965/223811711722018226. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/8936. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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