Impact of different pruning methods of the 'Niágara Branca' vine cultivated in the region of the Planalto Norte Catarinense

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712232023385

Keywords:

Vitis labrusca L., fructification pruning, maturation, productive indices

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of two winter pruning methods on yield rates and quality of the 'Niágara Branca' grape grown in the Planalto Norte region of Santa Catarina. The experiment was carried out in the 2019 and 2020 harvests, in a vineyard on the Niágara Branca variety, located in Canoinhas. The treatments consisted of two different pruning systems: short pruning, leaving spurs with two buds, and mixed pruning, leaving canes with four buds and spurs containing two buds for renewal in the following year. Vegetative and productive indices, cluster architecture and technological maturation were evaluated. The pruning method has an influence on the productive and qualitative characteristics of the Niagara Branca vine, and the adoption of mixed pruning results in a greater number of plant-1 branches, a greater number of plant-1 bunches, a greater mass of bunch-1, a greater number of berries cluster-1, and consequently provides an increase in production rates. Plants produced mixed pruning, an average of 5.5 and 11.2 kg plant-1, in the 2018 and 2019 harvests, respectively, while plants supplied to short pruning obtained an average production of 1.9 and 7.2 kg plant-1. which is recommended for the 'Niágara Branca' vine grown in the Planalto Norte region of Santa Catarina, without compromising the quality of the grape.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANZANELLO R et al. 2012. Fenologia, exigência térmica e produtividade de videiras ‘Niágara Branca’, ‘Niágara Rosada’ e ‘Concord’ submetidas a duas safras por ciclo vegetativo. Revista Brasileira de Fruticultura 34: 366-376.

ASSIS JS et al. 2004. de. Fisiologia da videira. In: Feira nacional da agricultura irrigada - FENAGRI 2004. Petrolina: Embrapa Semi-Árido. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/157816/1/OPB705 .pdf Acesso em: 17 fev. 2023.

BENDER A et al. 2016. Características sensoriais de sucos de uva elaborados com variedades e espécies. Revista da Jornada de Pós-graduação e Pesquisa 9: 1-12.

BLOUIN J & GUIMBERTEAU G. 2004. Maduración y madurez de la uva. Madrid: Mundi-Prensa. 151p.

CAMARGO UA et al. 2011. Progressos na viticultura brasileira. Revista Brasileira de Fruticultura 33: 144-149.

DETONI AM et al. 2005. Uva Niágara Rosada cultivada no sistema orgânico e armazenada em diferentes temperaturas. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos 25: 546-552.

FERREIRA DA. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia 35: 1039-1042.

FOGAÇA MAF. 2022. Diferentes tipos de poda e aplicação de Cianamida Hidrogenada na produção da variedade Cabernet Sauvignon. Revista Thema 21: 678-687.

HERNANDES JL et al. 2010. Fenologia e produção de cultivares americanas e híbridas de uvas para vinho, em Jundiaí. Revista Brasileira de Fruticultura 32: 135-142.

KLIEWER WM & DOKOOZLIAN NK. 2005. Leaf area/ crop weight ratios of grapevines: Influence on fruit composition and wine quality. American Journal of Enology and Viticulture 56: 170-181.

MALGARIM MB et al. 2009. Diferentes tipos de poda na produção da videira cv. Bordô. Semina: Ciências Agrárias 30: 1203-1206.

MIELE A & MANDELLI F. 2012. Manejo do dossel vegetativo e seu efeito nos componentes de produção da videira Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura 34: 964-973.

MENDONÇA TR et al. 2016. Manejo da poda da videira Chardonnay em região de altitude no Sudeste Brasileiro. Bragantia 75: 57- 62.

OIV. 2012. Office International de la Vigne et du Vin. Recueil des méthodes internationales d’analyse des vins et des moûts. Paris: OIV. 368 p.

ORLANDO TGS et al. 2003. Caracterização agronômica de cultivares de videira (Vitis labrusca L.) em diferentes sistemas de condução. Ciência e Agrotecnologia. Edição especial: 460-1465.

RADUNZ AL et al. 2015. Influência da poda sobre características produtivas e de qualidade em videiras na região de Pelotas/ RS. Pesquisa Agropecuária Gaúcha 21: 72-78.

RIZZON LA et al. 2004. Processamento de uva: Vinho tinto, graspa e vinagre. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 158 p.

RITSCHEL OS et al. 2011. Cultivares de uva para processamento. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho. 30 p.

ROBERTO SR et al. 2002. Efeito da poda de frutificação sobre a fertilidade de gemas da videira ´Niagara Rosada‘ produzida fora de época no Paraná. In: 17º Congresso Brasileiro de Fruticultura. Anais... Belém: Sociedade Brasileira de Fruticultura.

SATO AJ et al. 2009. Evolução da maturação e características físico-químicas de uvas da cultivar Isabel sobre diferentes porta-enxertos na Região Norte do Paraná. Semina: Ciências Agrárias 30: 11-20.

SOZIM M et al. 2007. Época de poda e quebra de dormência em videiras cv. Niagara Rosada. Semina: Ciências Agrárias 28:201-206.

WREGE MS et al. 2012. Atlas climático da região Sul do Brasil: Estados do Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. 2.ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 334 p.

WURZ DA et al. 2020a. Quebra de dormência da videira ‘Niágara Branca’ com a utilização de cianamida hidrogenada no Planalto Norte Catarinense. Scientia Vitae 10: 13-22.

WURZ D A et al. 2020b. Avaliação da fertilidade de gemas de variedades de uvas americanas e híbridas cultivadas no Planalto Norte Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias 19: 502-505.

WURZ DA & JASTROMBEK JM 2021. Caracterização físico-química de vinhos brancos de mesa elaborados no Planalto Norte Catarinense. Revista Ifes Ciência 7: 01-09.

WURZ DA et al. 2022. Avaliação de diferentes métodos de poda no desempenho agronômico da videira bordô cultivada no Planalto Norte Catarinense. Acta Biologica Catarinense 9: 61-68.

Published

2023-08-04

How to Cite

WÜRZ, Douglas André et al. Impact of different pruning methods of the ’Niágara Branca’ vine cultivated in the region of the Planalto Norte Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 3, p. 385–391, 2023. DOI: 10.5965/223811712232023385. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23048. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)