Use of geoprópolis on quail egg quality

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712332024440

Keywords:

Superficial treatment, Melipona interrupta, storage

Abstract

Egg is a highly nutritious food rich in proteins and vitamins but as all products of animal origin the egg loses quality quickly in the absence of appropriate methods of conservation, in this sense, an experiment was conducted with the objective of evaluating the quality of quail eggs not refrigerated, submitted to the surface treatment of the shell using geoprópolis solution of the species Melipona interrupta. The quality parameters analyzed were: weight loss; specific gravity; pH of the yolk and pH of the albumen. Analysis of variance was performed using a model including the effects of surface treatment of the bark, storage time, and interaction between these factors. As there was no interaction between treatments and storage time, the mean surface treatment of the eggshell was compared by the T test at 5% probability and the mean effects of storage time were compared by the SNK test (Student Newman-Keuls) at a 5% probability. With the increase of storage time, the eggs presented reduction in specific gravity and increase in weight loss, pH of the yolk and pH of the albumen, regardless of whether they received the surface treatment in the shell. The surface coating of quail eggshells with 10% geopropolis solution is not effective in maintaining the internal quality of eggs over 55 days of storage.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AKPINAR GC et al. 2015. The use of propolis extract for the storage of quail eggs. Journal of Applied Poultry Reseachers 24: 427-435.

ALMEIDA DS et al. 2015. Métodos de tratamento da casca do ovo afetam a qualidade dos ovos comerciais. Ciência Rural 46: 336-341.

ARAÚJO MV et al. 2023. Preserving the Internal Quality of Quail Eggs Using a Corn Starch-Based Coating Combined with Basil Essential Oil. Processes 11: 1612.

AYGUN A et al. 2012. Effects of propolis on eggshell microbial activity, hatchability, andchick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs. Poultry Science 91: 1018–1025.

BRASIL. 1999. Ministério da Agricultura. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes: métodos físicos e químicos. Diário Oficial da União Brasília. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br>. Acesso em: 03 abr. 2023.

BRASIL RJM et al. 2019. Tecnologia de revestimento de ovos para manutenção da qualidade e aumento do tempo de prateleira. Revista Científica de Avicultura e Suinocultura 5: 041-053.

CANER C & YUCEER M. 2015. Eficácia de vários revestimentos à base de proteínas no aumento da vida útil de ovos frescos durante o armazenamento. Poultry Science 94: 1665-1677.

EKE MO et al. 2013. Efeito das condições de armazenamento nos atributos de qualidade de ovos com casca (de mesa). Nigerian Food Journal 31: 18-24.

FAO. 2003. Organização das Nações Unidas para Agricultura e Alimentação (FAO). Comercialização de ovos - um guia para produção e comercialização de ovos. Organização para Agricultura e Alimentação dos Serviços Agrícolas das Nações Unidas. Disponível em: http://www.fao.org/3/Y4628E/y4628e00. Acesso em 11 jun. 2023.

FIGUEIREDO TC et al. 2013. Bioactive amines and internal quality of commercial eggs. Poult. Sci. 92: 1376–1384.

GALVÃO J et al. 2018. Uso da geoprópolis da espécie melipona melanoventer na manutenção da qualidade do ovo. Revista Agroecossistemas 10: 337-352.

YANG Y et al. 2023. Uma nova visão sobre a influência do pH na adsorção na interface óleo-água e na estabilidade da emulsão da proteína da gema do ovo. Jornal Internacional de Macromoléculas Biológicas 246: 125711.

LACERDA MJR et al. 2016. Qualidade física e bacteriológica de ovos opacos de codornas sanitizados, refrigerados e contaminados experimentalmente por Salmonella enterica Ser. typhimurium. Ciência Animal Brasileira 17: 11-25.

LAVINAS FC et al. 2019. Brazilian stingless bee propolis and geopropolis: Promising sources of biologically active compounds. Revista Brasileira de Farmacognosia 29: 389–399.

LIU YC et al. 2016. Efeitos da lavagem e temperatura de armazenamento dos ovos na qualidade da cutícula da casca e dos ovos. Food Chemistry 211: 687-693.

MAAN AA et al. 2021. Aloe Vera Gel, an Excellent Base Material for Edible Films and Coatings. Trends in Food Science and Technology 116: 329–341.

MENDONÇA MO et al. 2013. Qualidade de ovos de codorna submetidos ou não a tratamento superficial da casca armazenados em diferentes ambientes. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 14: 195-208.

MONTEIRO IFG et al. 2019. Principais alterações físico-químicas em ovos comerciais durante o armazenamento e como minimizá-las. Sinapse Múltipla 8:198-202.

MOURA AMAD et al. 2008. Efeito da temperatura de estocagem e do tipo de embalagem sobre a qualidade interna de ovos de codornas japonesas (Coturnix japonica). Ciência e Agrotecnologia 32: 578-583.

MOURA AMAD et al. 2010. Desempenho e qualidade do ovo de codornas japonesas alimentadas com rações contendo sorgo. Revista Brasileira de Zootecnia 39: 2697-2702.

OLIVEIRA GDS et al. 2023. Antimicrobial coating based on Tahiti lemon essential oil and green banana flour to preserve the internal quality of quail eggs. Animals 13: 1.

PEREIRA LS. 2014. Revestimento superficial na casca de ovos de codorna e os efeitos sobre a qualidade em diferentes ambientes e períodos de armazenamento. Trabalho de conclusão de curso (Bacharel em zootecnia). Minas Gerais: UFSJ. 41p.

PIRES PGS et al. 2019. Efeitos de coberturas proteicas de arroz combinadas ou não com própolis na vida de prateleira de ovos. Poultry Science 98: 4196-4203.

PIRES PGS et al. 2020. Effects of Rice Protein Coating Enriched with Essential Oils on Internal Quality and Shelf Life of Eggs during Room Temperature Storage. Poultry Science 99: 604–611.

PIRES PGS et al. 2022a. Desenvolvimento de um revestimento verde inovador para reduzir a perda de ovos. Cleaner Engineering and Technology 2: 100065.

PIRES PGS et al. 2022b. Egg coatings: trends and future opportunities for new coatings development. World's Poultry Science Journal 78: 751-763.

PISSINATI A et al. 2014. Qualidade interna de ovos submetidos a diferentes tipos de revestimento e armazenados por 35 dias a 25 ºC. Semina: Ciências Agrárias 35: 531-540.

SANTOS DO. 2008. Propriedades funcionais de proteínas da clara do ovo de codornas. Dissertação (Ciência e Tecnologia de Alimentos). Viçosa: UFV. 93p.

SANTOS JS et al. 2016. Parâmetros avaliativos da qualidade física de ovos de codornas (Coturnix coturnix japônica) em função das características de armazenamento. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins 3: 54-67.

SHANG XG et al. 2004. Effects of dietary conjugated linoleic acid on the productivity of laying hens and egg quality during refrigerated storage. Poultry Science 83: 1688- 1695.

SHARAF EA & TAHERGORABI R. 2019. Eficácia do revestimento à base de amido de batata-doce para melhorar a qualidade e segurança de ovos de galinha durante o armazenamento. Revestimentos 9: 205.

SILVA EVC et al. 2023. Obtenção e caracterização do extrato aquoso de geoprópolis da abelha Melipona fasciculata. Peer Review 5: 60–71. Disponível em: https://peerw.org/index.php/journals/article/view/1478. Acesso em: 7 fev. 2024.

SILVA JB et al. 2016. Quantificação de fenóis, flavonoides totais e atividades farmacológicas de geoprópolis de Plebeia aff. Flavocincta do Rio Grande do Norte. Pesquisa Veterinária Brasileira 36: 874-880.

SIMÃO AM. 1985. Aditivos para alimentos sob o aspecto toxicológico. São Paulo: Nobel. 274p.

STADELMAN WJ & COTTERILL OJ. 1994. Egg Science and Technology. New York: The Haworth Press. p.115-119.

VALE IRR et al. 2023. Whey protein isolate and garlic essential oil as an antimicrobial coating to preserve the internal quality of quail eggs. Coatings 13: 1369.

Published

2024-10-04

How to Cite

SILVA, Áurea dos Santos; CORREA , Elen Cristina Pimentel; MOTA , Iris Mayara Leão; SANTOS , Camilly Maria Santos dos; FERREIRA , Layza Beatriz Barroso; SANTOS, Graciene Conceição dos. Use of geoprópolis on quail egg quality. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 23, n. 3, p. 440–447, 2024. DOI: 10.5965/223811712332024440. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/24700. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

Most read articles by the same author(s)