Agricultural residues incorporated to commercial substrates in the production of cabbage seedlings

Authors

  • Lorena Aparecida Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa
  • Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Marcelo Rodrigo Krause Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Caroline Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Louise Pinto Guisolfi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Juliana Menegassi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711732018491

Keywords:

Brassica oleracea, chaff, coconut fiber, eggshell

Abstract

In the production of quality vegetables, the formation of seedlings is one of the most important phases for the crop cycle, directly influencing the final performance of the plant, both from a nutritional and productive point of view. One of the decisive factors to obtain seedlings with quality and consequent increase in productivity is the type of substrate used. The objective of this research was to evaluate the effect of increasing proportions of residues from the drying of coffee beans (chaff) on alternative substrates constituted by coconut fiber, eggshell and commercial substrate, in the growth variables of cabbage seedlings. The experiment was conducted under a completely randomized design, with five treatments and ten replicates, with the following treatments: T0: commercial substrate (control); T1: 10% chaff (CH) + 15% coconut fiber (CF) + 5% eggshell (ES) + 70% commercial substrate (CS); T2: 20% CH + 15% CF + 5% ES + 60% CS; T3: 30% CH + 15% CF + 5% ES + 50% CS; T4: 40% CH + 15% CF + 5% ES + 40% CS. The evaluated variables were substrate electrical conductivity, collection diameter, number of leaves, height of plants and dry matter of shoot, root, and total plant. The highest values obtained from the variables analyzed were obtained in the treatment 4, in which 40% of woodwool + 15% coconut fiber + 5% eggshell + 40% commercial substrate were used.

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Author Biographies

Lorena Aparecida Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Graduanda em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Engenheira Agrícola, D.S. em Engenharia Agrícola, Professora do Ifes – campus Santa Teresa

Marcelo Rodrigo Krause, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Caroline Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Agrárias, Alegre.

Louise Pinto Guisolfi, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Juliana Menegassi, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

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Published

2018-11-14

How to Cite

MENEGHELLI, Lorena Aparecida Merlo; LO MONACO, Paola Alfonsa Vieira; KRAUSE, Marcelo Rodrigo; MENEGHELLI, Caroline Merlo; GUISOLFI, Louise Pinto; MENEGASSI, Juliana. Agricultural residues incorporated to commercial substrates in the production of cabbage seedlings. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 4, p. 491–497, 2018. DOI: 10.5965/223811711732018491. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/9270. Acesso em: 5 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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