COLORING OF SHADE NETS IN THE CULTIVATION OF Physalis peruviana L. IN ORGANIC PRODUCTION SYSTEM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712222023285

Keywords:

Physalis peruviana; exotic; shading screens; organic cultivation.

Abstract

The objective of this work was to verify the influence of different colors of shading nets in the cultivation and postharvest of Physalis in an organic production system. The experiment was carried out in the experimental area of the Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), Laranjeiras do Sul – PR, in the Horticulture sector. As plant material, we used seedlings of Physalis peruviana L., produced in an agricultural greenhouse in the experimental teaching area of UFFS. The experimental design adopted in the field was in completely randomized blocks, in a one-factor scheme of four shading nets: blue, black, red, white + control, without coverage. For the phenology, there was no statistical influence of the coloring shade nets on this variable.Plants with greater height and smaller diameter were verified using the blue color shading net. The plants that were on the black printing net had a lower height. There were distinct changes in fruit firmness, mass with calyx, diameter, height and soluble solids. It is concluded in this work that shading nets of different colors affect the physicochemical characteristics of Physalis peruviana fruits, however, some colorations are not viable to be used.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGUILAR MR et al. 2006. Agrofenología de Physalis peruviana L. en invernadero y fertirriego. Revista Chapingo 12: 57-63.

ANTUNES LEC et al. 2014. Produção de amoreira-preta no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura 36: 100-111.

BETEMPS DL et al. 2014. Época de semeadura, fenologia e crescimento de plantas de fisális no sul do Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura 26: 179-185.

BRASIL. 2003. Lei Federal n. 10.831 de 23 dezembro de 2003. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília: Brasil.

BOINI A et al. 2021. High levels of shading as a sustainable application for mitigating drought, in modern apple production. Agronomy 11: 21p.

CANDIAN V et al. 2020. Photoselective exclusion netting in apple orchards: effectiveness against pests and impact on beneficial arthropods, fungal diseases and fruit quality. Pest. Manag. Sci. 76: 179-187.

CALVIGLIONE JH et al. 2000. Cartas climáticas do estado do Paraná. versão 1.0. Londrina: IAPAR.

CHEN XL et al. 2017. Growth and nutritional properties of lettuce affected by different alternating intervals of red and blue LED irradiation. Sci. Hortic. 223: 44–52.

COSTA AG. 2012. Crescimento vegetativo e produção de óleo essencial de hortelã-pimenta cultivada sob malhas. Pesquisa Agropecuária Brasileira 47: 534-540.

COSTA MBB et al. 2017. Agroecology development in Brazil between 1970 and 2015. Agroecology and Sustainable Food Systems 41: 276-295.

COSTA FM et al. 2018. Produção de mudas de maracujazeiro amarelo em diferentes composições de substrato e ambiente. Revista de Ciências Agrárias. 41: 138-146.

COSTA RC et al. 2011. Telas de sombreamento na produção de morangueiro em ambiente protegido. Horticultura Brasileira 29: 98-102.

CRUZ RRP et al. 2020. Redes fotosseletivas na agricultura. Research, Society and Development. 9: e590985921.

DIAS VV et al. 2015. O mercado de alimentos orgânicos: um panorama quantitativo e qualitativo das publicações internacionais. Ambiente & Sociedade XVIII: 161-182.

EINHARDT PM et al. 2017. Ácido salicílico na conservaçao pós-colheita de frutos de Physalis peruviana L. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 18: 53-59.

FISCHER G et al. 2014. Importancia y cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.). Revista Brasileira de Fruticultura 36: 1- 15.

GAO W et al. 2020. Effects of daily light integral and led spectrum on growth and nutritional quality of hydroponic spinach. Agronomy 10: 15p.

HENRIQUE PC et al. 2011. Aspectos fisiologicos no desenvolvimento de mudas de café cultivadas sob telas de diferentes colorações. Pesq. agropec. bras. 46: 458-465.

KLEIN J et al. 2021. Influência de protetores físicos coloridos nas trocas gasosas de plântulas de canafístula [Peltophorum dubium (Spreng.) Taub.]. In: LIMA FS. et al. Agricultura e Agroindústria no contexto do desenvolvimento rural sustentável. Guarujá: Ciência Digital. 420p.

KÖPPEN W & GEIGER R. Klimate der Erde, Justus Perthes, Gotha. 1928.LI Q & KUBOTA C. 2009. Effects of supplemental light quality on growth and phytochemicals of baby leaf lettuce. Environ. Exp. Bot. 67: 59–64.

LIMA CSM et al. 2009. Custos de implantação e condução de pomar de Physalis na região sul do estado do Rio Grande do Sul. Revista Ceres 56: 551-561.

LIMA PAL et al. 2011. Perfil do consumidor de produtos orgânicos na cidade de São Joaquim da Barra - São Paulo. Nucleus 8: 67-80

LIMA CSM et al. 2012. Avaliação física, química e fitoquímica de frutos de Physalis, ao longo do período de colheita. Revista Brasileira de Fruticultura 34: 1004-1012.

LUCHESE CL. 2013. Avaliação da influência da temperatura e da concentração da solução de sacarose na desidratação osmótica de Physalis (Physalis peruviana L.). Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) - Porto Alegre: UFRGS. 146p.

MANJA K. & AOUN M. 2019. The use of nets for tree fruit crops and their impact on the production: A review. Scientia Horticulturae 246: 110-122.

MARTINS JR et al. 2008. Avaliação do crescimento e do teor de óleo essencial em plantas de Ocimum gratissimum L. cultivadas sob malhas coloridas. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 10: 102-107.

MENDONZA JH et al. 2012. Caracterización físico química de la uchuva (Physalis peruviana) en la región de Silvia Cauca. Revista Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial 10: 188-196.

MIZRAHI Y et al. 2014. Vine-Cacti pitayas - the new crops of the world. Revista Brasileira de Fruticultura 36: 124-138.

MOOZ ED & SILVA MV. 2014. Disponibilidade de alimentos orgânicos no Brasil: caracterização sociodemográfica das famílias consumidoras. Revista Higiene Alimentar 28: 236-237.

MUNIZ J et al. 2014. General aspects of physalis cultivation. Ciência Rural 44: 964-970.

OLIVEIRA LGC et al. 2021. Malhas de sombreamento e concentrações de ácido salicílico no cultivo de cenoura em sistema orgânico de produção. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosech 1: 111-123.

OREN-SHAMIR M et al. 2001. Coloured shade nets can improve the yield and quality of green decorative branches of Pittosporum variegatum. J. Hort. Sci. Biotech 76: 353-361.

PEREIRA BJ et al. 2019. Watermelon initial growth under different hydrogel concentration and shading conditions. Revista Caatinga 32: 915-923.

PUENTE LA et al. 2011. Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review. Food Research International 44: 1733-1740.

RAMADAN MF. 2011. Bioactive phytochemicals, nutricional value, and functional properties of Cape gooseberry (Physalis peruviana): An overview. Food Research International 44: 1830-1836.

RODRIGUES LRF. 2002. Técnicas de cultivo hidropônico e de controle ambiental no manejo de pragas, doenças e nutrição vegetal em ambiente protegido. Jaboticabal: FUNEP. 762p.

RUFATO L et al. 2008. Aspectos técnicos da cultura da Physalis. Pelotas: UFPel. 100p.

SANTOS HG et al. 2013. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3 ed. Brasília: Embrapa. 353 p.

SHAHAK Y et al. 2004. Colornets: A New Approach for Light Manipulation in Fruit Trees. Acta Horticulturae 636: 609- 616.

SILVA DFS et al. 2016. The Production of Physalis spp. seedlings grown under different-colored shade nets. Acta Scientiarum. Agronomy 38: 257-263.

SILVA DFS et al. 2018. Productive and qualitative parameters of four Physalis species cultivated under colored shade nets. Revista Brasiliera Fruticultura 40: e-528.

SILVA DF et al. 2020. Emergência e desenvolvimento de mudas dee fisális sob telas de sombreamento coloridas e pleno sol. Revista de Ciências Agroveterinárias 19: 139-148.

SOUZA GS et al. 2011. Crescimento, teor de óleo essencial e conteúdo de cumarina de plantas jovens de guaco (Mikania glomerata Sprengel) cultivadas sob malhas coloridas. Biotemas 24: 1-11.

TAIZ L et al. 2017. Fisiologia vegetal. 6.ed. Porto Alegre: Artmed. 858p.

VIEIRA EL et al. 2010. Manual de fisiologia vegetal. São Luís: EDUFMA. 186p.

VOITSEKHOVSKAJA OV. 2019. Phytocromes and others (photo)receptors of information in plants. Russian Journal of Plant Physiology 66: 351-364.

VUKOVIĆ M et al. 2022. Sustainable Food Production: Innovative Netting Concepts and Their Mode of Action on Fruit Crops. Sustainability 14: 31p.

WATANABE HS & OLIVEIRA SL. 2014. Comercialização de frutas exóticas. Revista Brasileira de Fruticultura 36: 23-38.

Published

2023-05-31

How to Cite

SANTOS, Larissa Demetrio Gonçalves dos; ROSA, Gabriela Gerhadt da; LIMA, Cláudia Simone Madruga; BONOME , Lisandro Tomas da Silva. COLORING OF SHADE NETS IN THE CULTIVATION OF Physalis peruviana L. IN ORGANIC PRODUCTION SYSTEM. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 2, p. 285–294, 2023. DOI: 10.5965/223811712222023285. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/22201. Acesso em: 13 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)