Detection of antimicrobial residues in informal raw milk in the central-west of Minas Gerais

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712142022542

Keywords:

anti-infective agents, beta-Lactams, tetracyclines, sulfonamides, sanitary supervision, milk, anti-bacterial agents

Abstract

The presence of antimicrobial residues in informal milk, sold in inland cities, a situation commonly found in Brazilian cities, since the inspection of this type of product is incipient. As a case study, the municipalities of Arcos, Lagoa da Prata and Santo Antônio do Monte, in the center-west of Minas Gerais, were considered. Two collections were carried out in 22 informal sales points in 2020. To detect antimicrobial residues, the Trisensor® test was used, in which the presence of three groups of antimicrobials can be observed: beta-lactams, tetracyclines and sulfonamides. After performing the analyses, negative results were observed for the groups of tetracyclines and sulfonamides. However, when evaluating the beta-lactam group, positive results were observed: in a total of 44 samples, 54.5% were positive for the presence of beta-lactams (24 samples). The high incidence of antimicrobial residues in the analyzed samples (54.5%) confirms the need for surveillance of the product that is commercialized, and it is extremely important to adopt strict measures by inspection bodies since the presence of residues of antimicrobials in raw milk can, directly and indirectly, affect health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Brasil. 2017. Presidência da República. Decreto Nº 9.013, de 29 de março de 2017.

Brasil. 2018a. Diário Oficial da União. Instrução normativa nº 76, de 26 de novembro de 2018.

Brasil. 2018b. Diário Oficial da União. Instrução normativa nº 77, de 26 de novembro de 2018.

Brasil. 2021. Diário Oficial da União. Portaria nº 392, de 9 de setembro de 2021.

CALLEFE JLR & LANGONI H. 2015. Qualidade do leite: meta a ser atingida. Veterinária e Zootecnia 22:151-161.

COSER SM et al. 2012. Mastite bovina: controle e prevenção. Lavras: UFLA. 30p. (Boletim Técnico 93).

COSTA ABDL et al. 2017. Avaliação de resíduos de antibióticos em leite cru produzido na região de Marília-São Paulo. Unimar Ciências 26: 116-125.

FAGNANI R et al. 2019. Milk-borne infections awareness and the health status of consumers: na on-line survey. International Dairy Journal 96: 85-92.

GUIMARÃES ABM et al. 2019. Pesquisa de resíduo de antibiótico em leite in natura, pasteurizado e UHT. Revista PubSaúde 2: a012.

KOSGEY A et al. 2018. Antibiotic Residues in Milk from Three Popular Kenyan Milk Vending Machines. The Amerincan Journal of Tropical Medicine and Hygiene 98:1520-1522.

LANGONI H et al. 2017. Considerações sobre o tratamento das mastites. Pesquisa Veterinária Brasileira 37: 1261-1269.

MOTTA RG et al. 2015. Indicadores de qualidade e composição do leite informal comercializado na região Sudeste do Estado de São Paulo. Pesquisa Veterinária Brasileira 35: 417-423.

NASCIMENTO GGF et al. 2001. Ocorrência de resíduos de antibióticos no leite comercializado em Piracicaba, SP. Revista de Nutrição 14: 119-124.

NETTO DP et al. 2005. Levantamento dos principais fármacos utilizados no rebanho leiteiro do Estado do Paraná. Acta Scienctiarum. Animal Sciences 27: 145-151.

PILON L & DUARTE KMR. 2010. Técnicas para detectar resíduos de antibiótico em leite bovino. Pubvet 4: 986-991.

RODRIGUES MX et al. 2012. Levantamento da ocorrência de resíduos de antibiótico em leite cru produzido na região dos Campos Gerais, Paraná. Unopar Científica Ciências Biológicas e da Saúde 14: 237-240.

SANTOS MV & FONSECA LFL. 2019. Controle da mastite e qualidade do leite: desafios e soluções. 1.ed. São Paulo: FMVZ-USP. p.252-261.

SILVA JDOL. 2019. Detecção de resíduos de antibiótico de leite UHT e leite in natura comercializado de forma informal em feiras e em mercados no município de Rolim de Moura-RO. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Medicina Veterinária). Rolim de Moura: UNIR.45p.

SILVA MH et al. 2016. Detecção de resíduos de antibióticos e substâncias antimicrobianas em leite pasteurizado. In: I Congresso Nacional de Pesquisa e Ensino em Ciências. Anais... Campina Grande: CONAPESC. 10p.

SILVA TS et al. 2015. Resíduos de antimicrobianos no leite produzido em Goiás, Brasil, sob fiscalização do Serviço de Inspeção Federal (SIF). Veterinária em Foco 13: 26-36.

TREIBER FM & BERANEK-KNAUER H. 2021. Antimicrobial Residues in Food from Animal Origin - A Review of the Literature Focusing on Products Collected in Stores and Markets Worldwide. Antibiotics 10: 534.

VIDAL-MARTINS AMC et al. 2013. Avaliação do consumo de leite e produtos lácteos informais e do conhecimento da população sobre os seus agravos à saúde pública, em um município do estado de São Paulo, Brasil. Boletim de Indústria Animal 70: 221-227.

YAMAKI M et al. 2004. Occurrence of Antibiotic Residues in Milk from Manchega Ewe Dairy Farms. Journal of Dairy Science 87: 3132-3137.

Downloads

Published

2022-12-12

How to Cite

ANDRADE, Sávio Henrique Silva de; ALBUQUERQUE, Lethícia Costa Cunha Lara de; ACURCIO, Leonardo Borges. Detection of antimicrobial residues in informal raw milk in the central-west of Minas Gerais. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 21, n. 4, p. 542–546, 2022. DOI: 10.5965/223811712142022542. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/22124. Acesso em: 17 jul. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Animals and Derived Products