Micotoxinas na produção de frangos de corte

Helder Freitas de Oliveira, Cristielle Nunes Souto, Poliana Carneiro Martins, Izabela Cruvinel Di Castro, Alessandra Gimenez Mascarenhas

Resumo


A ocorrência de micotoxinas tornou-se um problema a ser discutido, pois representa riscos à saúde dos animais e humanos, podendo constituir um obstáculo à economia avícola. Micotoxinas são metabólitos tóxicos produzidos por algumas espécies de fungose podem contaminar os alimentos. Aflatoxinas são majoritariamente produzidas por Aspergillus flavus e Aspergillus parasiticus, sendo B1, B2, G1 e G2 os tipos mais conhecidos. Fumonisinas são do tipo B1, B2 e B3, e produzidas pelo gênero Fusarium, enquanto a ocratoxina A é produzida por fungos da espécie Penicillium e Aspergillus. As principais micotoxinas dos tricotecenos são toxina T-2, deoxynivalenol e diacetoxyscirpenol. A zearalenona, produzida por diferentes espécies de fungos do gênero Fusarium, afeta os frangos apenas quando estes são expostos a níveis extremamente altos de contaminação. De modo geral, são observados efeitos imunossupressores, hepatotóxicos e nefrotóxicos, com queda no desempenho e nos ganhos de produção. Vários são os métodos laboratoriais que podem ser utilizados para a determinação de micotoxinas. Para o controle da contaminação, é necessário adoção de práticas agrícolas correta, com vistas à prevenção do crescimento de fungos. Após a contaminação de grãos e rações, métodos de descontaminação, biológicos, físicos e/ou químicos podem ser empregados, embora o processo físico com adsorventes misturados às rações seja o mais utilizado. Pela importância que as micotoxinas representam à produção de frangos, é necessário adotar medidas que previnam a contaminação e desenvolver programas de controle e combate ao desenvolvimento fúngico e produção de toxinas, revendo os pontos críticos propícios ao aparecimento dos fungos geradores das toxinas.


Palavras-chave


aflatoxina, fumonisinas, ocratoxinas, tricotecenos, zearalenona.

Texto completo:

PDF (English)

Referências


ABPA. 2015. Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório Anual de Atividades. Available at: . Accessed on: Jul. 29, 2017.

AMARAL KAS & MACHINSKI JUNIOR M. 2006. Métodos analíticos para determinação de aflatoxinas em milho e seus derivados: uma revisão. Revista Analytica 24: 56-58.

ANTONISSEN G et al. 2014. The mycotoxin deoxynivalenol predisposes for the development of clostridium perfringens-induced necrotic enteritis in broiler chickens. PLoS ONE 9: 1-8.

ARAVIND KL et al. 2003. Efficacy of esterified glucomannan to counteract mycotoxicosis in naturally contaminated feed on performance and serum biochemical and hematological parameters in broilers. Poultry Science 82: 571-576.

BACON CW et al. 2001. Biological control of Fusarium moniliforme in maize. Environment Health Perspectives 109: 325-332.

BATA Á & LÁSZTITY R. 1999. Detoxification of mycotoxin-contaminated food and feed by microorganisms. Trends in Food Science & Technology 10: 223-228.

BHAT RV & MILLER JD. 1991. Mycotoxins and food supply. Food, Nutrition and Agriculture 1: 27-31.

BOUHET S & OSWALD IP. 2005. The effects of mycotoxins, fungal food contaminants, on the intestinal epithelial cell-derived innate immune response. Veterinary Immunology and Immunopathology 108: 199-209.

BOUHET S et al. 2004. The mycotoxin fumonisin B1 alters the proliferation and the barrier function of porcine intestinal epithelial cells. Toxicological Sciences 77: 165-171.

BROWN TP et al. 1992. Fumonisin mycotoxicosis in broilers: performance and pathology. Avian Diseases 36: 450-454.

BURDITT SJ et al. 1983. Survey of molds and mycotoxins for their ability to cause feed refusal in chickens. Poultry Science 62: 2187-2191.

CARÃO ACP et al. 2014. Métodos físicos e químicos de detoxificação de aflatoxinas e redução da contaminação fúngica na cadeia produtiva avícola. Ciência Rural 44: 699-705.

CHI MS et al. 1980. Effect of dietary zearalenone on growing broiler chicks. Poultry Science 59: 531-536.

CIGIĆ IK & PROSEN H. 2009. An overview of conventional and emerging analytical methods for the determination of mycotoxins. International Journal of Molecular Science 10: 62-115.

DÄNICKE S et al. 2007. On the interactions between Fusarium toxin-contamined wheat and nonstarch polysaccharide hydrolyzing enzymes in diets of broilers on performance, intestinal viscosity, and carryover of deoxynivalenol. Poultry

Science 86: 291-298.

DAWSON RJ. 1991. A global view of the mycotoxin problem. In: International Conference Of The Fungi And Mycotoxins In Stored Products. Proceedings... Bangkok: ACIAR. p. 22-28 (ACIAR Proceedings, 36).

DILKIN P. 2002. Micotoxicose suína: aspectos preventivos, clínicos e patológicos. Biológico 64: 187-191.

DOERR JA et al. 1983. Effects of low levels chronic aflatoxicosis in broiler chickens. Poultry Science 62: 1971-1977.

DRASTIG K et al. 2016. Farm water productivity in broiler production: case studies in Brazil. Journal of Cleaner Production 135: 9-19.

DUVICK J. 2001. Prospects for reducing fumonisin contamination of maize through genetic modification Environmental

Health Perspectives 109: 337-342.

EMAN. 2000. European Mycotoxin Awareness Network. Available at: Access in: Jun, 15, 2015.

FERREIRA H et al. 2006. Aflatoxinas: um risco a saúde humana e animal. Revista Ambiência 2: 113-127.

FRISVAD JC & SAMSON RA. 1991. Filamentous fungi in foods and feeds: ecology, spoilage and mycotoxin production. In: ARORA DK et al. (Eds.) Handbook of applied mycology. New York: Marcel Dekker. p. 31-68.

FUJII S et al. 2004. Metodologia analítica imunoquímica com ênfase na detecção de micotoxinas - ficotoxinas no sistema agroalimentar. Alimentos e Nutrição 15: 273-284.

GARCIA AR et al. 2003. Evaluation of two mycotoxin binders to reduce toxicity of broiler diets containing ochratoxin A and T-2 toxin contamined grain. Avian Diseases 47: 691-699.

GERTNER LRS et al. 2008. Influência da fumonisina sobre a resposta imunológica de aves: revisão bibliográfica. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais 6: 401-411.

GUPTA S et al. 2008. Individual and combined effects of ochratoxin A and Salmonella enterica serovar Gallinarum infection on pathological changes in broiler chickens. Avian Pathology 37: 265-272.

HARTMANN N et al. 2008. Quantification of zearalenone in various solid agroenvironmental samples using D6-Zearalenone as the internal standard. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56: 2926-2932.

HOEHLER D & MARQUARDT RR. 1996. Influence of vitamins E and C on the toxic effects of ochratoxin A and T-2 toxin in chicks. Poultry Science 75: 1508-1515.

IAMANAKA BT et al. 2010. Micotoxinas em alimentos. Anais da Academia Pernambucana de Ciência Agronômica 7: 138-161.

KASUGA F et al. 1998. In vitro effect of deoxynivalenol on the differentiation of human colonic cell lines Caco-2 and T84. Mycopathologia 142: 161-167.

KIDD MT et al. 1995. Trichothecene mycotoxins depress the mononuclear-phagocytic system of young turkeys. Immunopharmacology and Immunotoxicology 17:385-398.

KIM EK et al. 2003. Hidden fumonisin in corn flakes. Food Additives & Contaminants 20: 161-169.

KUBENA LF et al. 1995. Influence of fumonisin B1, present in Fusarium moniliforme culture material, and T-2 toxin on turkey poults. Poultry Science 74: 306-313.

KUBENA LF et al. 2001. Cecal volatile fatty acids and broiler chick susceptibility to Salmonella typhimurium colonization as affected by aflatoxins an T-2 toxin. Poultry Science 80: 411-417.

LEE YW et al. 1985. The effect of a perified water-soluble fraction of a Fusarium roseum ‘Graminearum’ culture on reproduction of White Leghorn females. Poultry Science 64: 1077-1082.

LEINONEN I & KYRIAZAKIS I. 2016. How can we improve the environmental sustainability of poultry production? Proceedings of the Nutrition Society 75: 265-273.

LEUNG LW et al. 2003. Inhibitors of glycosphingolipid biosynthesis reduce transepithelial electrical resistance in MDCK I and FRT cells. American Journal of Physiology Cell Physiology 284: 1021-1030.

LEUNG MCK et al. 2006. Mycotoxins in pet food: a review on worldwide prevalence and preventative strategies. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 9623-9635.

LINO CM et al. 2004. Fumonisinas: presença em alimentos, implicações na saúde e aspectos legislativos. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias 99: 181-192.

LOPES JM et al. 2006. Adição de bentonita sódica como adsorvente de aflatoxinas em rações de frangos de corte. Ciência Rural 36: 1594-1599.

LOPES PRS et al. 2009. Utilização de adsorvente em rações contendo aflatoxina para alevinos de jundiá. Revista Brasileira de Zootecnia 38: 589-595.

MARIANI GVC. 1998. Desempenho produtivo de frangos de corte submetidos à intoxicação experimental com aflatoxina em diferentes idades. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Santa Maria: UFSM. 79p.

MAZIERO MT & BERSOT LS. 2010. Micotoxinas em alimentos produzidos no Brasil. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais 12: 89-99.

MCLAUGHLIN J et al. 2004. Ochratoxin A increases permeability through tight junctions by removal of specific claudin isoforms. American Journal of Physiology Cell Physiology 287: 1412-1417.

MIAZZO R et al. 2005. Efficacy of sodium bentonite as a detoxifier of broiler feed contaminated with aflatoxin and fumonisin. Poultry Science 84: 1-8.

MOSS MO & LONG MT. 2002. Fate of patulin in the presence of yeast Saccharomyces cerevisiae. Food Additives and Contaminants 19: 387-399.

NOGUEIRA S & OLIVEIRA MBPP. 2006. Prevalência de ocratoxina A em alimentos e consequentes problemas de segurança alimentar. Alimentação Humana 12: 69-75.

OGIDO R et al. 2004. Effects of prolonged administration of aflatoxins B1 and fumonisin B1 in laying Japanese quail.

PoultryScience 83: 1953-1958.

OSWALD IP et al. 2003. Mycotoxin fumonisin B1 increases intestinal colonization by pathogenic Escherichia coli in pigs. Applied and Environmental Microbiology 69: 5870-5874.

PRELUSKY DB et al. 1996. Biological fate on fumonisin B1 in food-producing animals. Advances in Experimental Medicine and Biology 392: 265-278.

RODRIGUEZ-AMAYA DB & SABINO M. 2002. Pesquisa em micotoxinas no Brasil: a última década em foco. Brazilian Journal of Microbiology 33: 1-11.

ROSA CAR et al. 2001. Evaluation of the efficacy of bentonite from the south of Argentina to ameliorate the toxic effects

of aflatoxin in broilers. Poultry Science 80: 139-144.

SANTURIO JM et al. 1999. Effect of sodium bentonite on the performance and blood variables of broiler chickens intoxicated with aflatoxins. British Poultry Science 40: 115-119.

SANTURIO JM. 2000. Micotoxinas e micotoxicoses na avicultura. Revista Brasileira de Ciência Avícola 2: 1-12.

SEEFELDER W et al. 2003. Bound fumonisin B1: analysis of fumonisin-B1 glyco and amino acid conjugates by liquid chromatography-electrospray ionization-tandem mass Spectrometry. Journal Agricultural and Food Chemistry 51: 5567-5573.

SEKIYAMA B et al. 2006. Processos de descontaminação de rações contendo micotoxinas. Revista Analytica 26: 64-67.

SENYUVA HZ et al. 2008. Determination of fumonisins B1 and B2 in corn by liquid chromatography/mass spectrometry with immunoaffinity column cleanup: single laboratory method validation. Journal of AOAC International 91: 598-606.

SMITH JW & HAMILTON PB. 1970. Aflatoxicosis in the broiler chicken. Poultry Science 49: 207-215.

SORIANO JM & DRAGACCI S. 2004. Intake, decontamination and legislation of fumonisins in foods. Food Research International 37: 367-374.

STREATFIELD SJ. 2006. Mucosal immunization using recombinant plant-based oral vaccines. Methods 38: 150-157.

TESSARI ENC et al. 2010. Effects of Aflatoxin B1 and Fumonisin B1 on Blood Biochemical Parameters in Broilers. Toxins 2: 453-460.

TESSARI ENC et al. 2005. Efeitos da aflatoxina B1 e fumonisina B1 sobre os níveis séricos de aspartato amino-transferase e proteína total de frangos de corte. Arquivos do Instituto Biológico72: 185-189.

YU Z et al. 2005. Anti-apoptotic action of zearalenone in MCF-7 cells. Ecotoxicology and Environmental Safety 62: 441-446.

ZHU Y et al. 2016. Innovative technologies for the mitigation of mycotoxins in animal feed and ingredients - A review of recent patents. Animal feed science and technology 216: 19-29.

ZINEDINE A et al. 2007. Review on the toxicity, occurrence, metabolism, detoxification, regulations and intake of zearalenone: an oestrogenic mycotoxin. Food Chemichal Toxicology 45: 1-18.




DOI: http://dx.doi.org/10.5965/223811711722018292

Apontamentos

  • Não há apontamentos.


______________________________________________________________________________________________________________________________

Revista de Ciências Agroveterinárias (Rev. Ciênc. Agrovet.), Lages, SC, Brasil        ISSN 2238-1171