Economic and financial feasibility of feedlot sheep fed with rations containing castor cake

Authors

  • Fernando Henrique Teixeira Gomes Superintendência Federal de Agricultura
  • Magno José Duarte Cândido
  • Maria Socorro de Souza Carneiro
  • Rafael Nogueira Furtado
  • Elzânia Sales Pereira
  • Dilermando Miranda da Fonseca
  • Roberto Cláudio Fernandes Franco Pompeu
  • Weberte Alan Sombra

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711732018383

Keywords:

production cost, sheep, Ricinus communis

Abstract

Twenty sheep were placed in a completely randomized block design and submitted to one of five treatments testing castor cake as a ration ingredient (untreated castor cake, treated with limestone, with urea, with mono-dicalcium phosphate and autoclaved) to evaluate their performance and the economic output. The roughage consisted of tifton-85 bermudagrass hay. The market prices of the rations ingredients, body weight (BW) and the carcass weight were considered to identify the minimum conditions for the enterprise to become economically feasible. After obtaining the ration cost and the dry matter intake, the technical, zootechnical and economic indexes were analyzed using the Excel® program. The daily production (kg of BW or kg of carcass) was higher for sheep eating rations with autoclaved castor cake and treated with mono-dicalcium phosphate, showing the highest production system turnover and providing the highest number of finished animals on a yearly basis. These production systems showed the highest gross income. The animal purchase and feeding were the most representative items on BW production expenses, representing 44.8 and 43.3%/year on average, respectively. Adopting R$ 4.70/kg BW and R$ 13.40/kg carcass as sell prices, the production system containing castor cake treated with mono-dicalcium phosphate showed the best economic output, with a 1.07 benefit/cost, a R$ 73,117.34 liquid present value (LPV), 54% internal return rate (IRR) and a R$ 4.32 BW total cost. On the other hand, the production system using non-treated cake as the ingredient showed a 1.00 benefit/cost, R$ 1,772.62 LPV, 8% IRR and R$ 4.63/kg BW total cost, without any evidence of animal toxicity. It can be concluded that mono-dicalcium phosphate-treated castor cake is a promising ingredient to be used in sheep rations.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMARAL RM et al. 2011. Desempenho produtivo e econômico de cordeiros confinados abatidos com três espessuras de gordura. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 12: 155-165.

ANANDAN S et al. 2005. Effect of different physical and chemical treatments on detoxification of ricin in castor cake. Animal Feed Science and Technology 120: 159-168.

ANDRADE IRA et al. 2011. Viabilidade econômica de ovinos terminados em sistema de confinamento alimentados com feno de capim-elefante utilizando farelo de soja como fonte protéica na ração. Revista Científica de Produção Animal 13: 150-155.

AOAC. 1990. Association of Official Analytical Chemistry. Official methods of analysis. 15.ed. Arlington: AOAC International. 1117p.

ASLANI MR et al. 2007. Castor Bean (Ricinus communis) toxicosis in a sheep flock. Toxicosis 49: 400-406.

BARROS NN et al. 2005. Eficiência bioeconômica de cordeiros F1 Dorper x Santa Inês para produção de carne. Pesquisa Agropecuária Brasileira 40: 825-831.

BARROS CS et al. 2009. Resultado econômico da produção de ovinos para carne em pasto de azevém e confinamento. Acta Scientiarum Animal Sciences 31: 77-85.

BESERRA LT. 2010. Casca de mamona em dietas para ovinos de corte. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Fortaleza: UFC. 80p.

CÂNDIDO MJD et al. 2008. Reserva de forragem para a seca: produção e utilização de feno. 1.ed. Fortaleza: Imprensa Universitária. 64p.

COSTA RG et al. 2008. Caracterização do sistema de produção caprino e ovino na região semi-árida do estado da Paraíba. Brasil. Archivos de Zootecnia 57: 195-205.

CUNHA MGG et al. 2008. Desempenho, digestibilidade aparente em ovinos confinados alimentados com dietas contendo níveis crescentes de caroço de algodão integral. Revista Brasileira de Zootecnia 37: 1103-1111.

FURTADO RN et al. 2012. Valor nutritivo de dietas contendo torta de mamona submetida a métodos alternativos de destoxificação para ovinos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 64: 155-162.

GOMES FHT et al. 2012. Características de carcaça em ovinos alimentados com rações contendo torta de mamona. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 13: 283-295.

HOFFMAN R et al. 1987. Administração da empresa agrícola. 5.ed. São Paulo: Pioneira. 325p.

KABAT EA et al. 1947. A study of the purification and properties of ricin. Journal of Biological Chemistry 168: 629-639.

LEHNINGER AL et al. 1995. Princípios de Bioquímica. 2.ed. São Paulo: Sarvier. 840p.

NRC. 2007. National Research Council. Nutrient requeriments of small ruminants. 1.ed. Washington: National Academy Press. 362p.

OLIVEIRA AS et al. 2010. Nutrient digestibility, nitrogen metabolism and hepatic function of sheep fed diets containing solvent or expeller castorseed meal treated with calcium hydroxide. Animal Feed Science and Technology 158: 15-28.

PAIM TP et al. 2011. Estudo econômico da produção de cordeiros cruzados confinados abatidos em diferentes pesos. Ciência Animal Brasileira 12: 48-57.

POMPEU RCFF. 2009. Substituição do farelo de soja pela torta de mamona destoxificada em dietas para ovinos: valor nutritivo e desempenho bioeconômico. Tese (Doutorado em Zootecnia). Fortaleza: UFC. 101p.

SAS INSTITUTE. 2003. SAS system for Windows: Version 9.1. Cary.

VIEIRA MMM. 2009. Desempenho bioeconômico de ovinos alimentados com rações contendo farelo de mamona destoxificado. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Fortaleza: UFC. 85p.

Published

2018-09-26

How to Cite

GOMES, Fernando Henrique Teixeira; CÂNDIDO, Magno José Duarte; CARNEIRO, Maria Socorro de Souza; FURTADO, Rafael Nogueira; PEREIRA, Elzânia Sales; FONSECA, Dilermando Miranda da; POMPEU, Roberto Cláudio Fernandes Franco; SOMBRA, Weberte Alan. Economic and financial feasibility of feedlot sheep fed with rations containing castor cake. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 3, p. 383–395, 2018. DOI: 10.5965/223811711732018383. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/8845. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products