Crude protein requirements for European quails

Authors

  • Carlos Eduardo Belinghausen Merseguel Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil.
  • Maria Fernanda de Castro Burbarelli Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil. http://orcid.org/0000-0002-8079-2890
  • Gustavo do Valle Polycarpo Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho”, Dracena, SP, Brasil. http://orcid.org/0000-0001-6282-3297
  • Roberto de Andrade Bordin Faculdade de Tecnologia Estadual, Mogi das Cruzes, SP, Brasil.
  • Maria Estela Gaglianone Moro Universidade de São Paulo, Pirassununga, SP, Brasil.
  • Ricardo Albuquerque Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711832019323

Keywords:

European quails, performance, nutritional requirements, crude protein, quality carcasses

Abstract

Accuracy in meeting nutritional requirements has great importance in quail nutrition however there is a lack of consensus on crude protein (CP) recommendations specific for European quails. The present study aimed to define crude protein requirements for European quails on performance and carcass characteristics. A completely randomized design was used in a 5 × 2 factorial scheme, with five CP levels for male and female quails. In the starting phase (1 to 21 days) it was used 1,800 quails and CP levels were 20,0, 22,5, 25,0, 27,5 and 30,0%, with six replicates containing 30 birds each. In the growth phase (22 to 45 days) it was used 1.620 quails and CP levels were 17,5, 19,5, 22,0, 24,5 and 27,0%, with six replicates containing 27 birds each. Theirs d was a corn soybean based diet in grounded form. The performance of the quails was evaluated in the end of each experimental phase and carcass yield in 45 days. Weight gain and feed conversion ratio was higher for 25,50% and 27,06% respectively, regardless of gender, in 21 days. In the growth phase, it was observed just gender effect in which female quails had higher performance. For carcass characteristics, male quails obtained higher carcass and dorse yield and female quails higher breast, liver and gizzard yields.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Eduardo Belinghausen Merseguel, Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil.

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo FMVZ USP.

Maria Fernanda de Castro Burbarelli, Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil.

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo FMVZ USP

Gustavo do Valle Polycarpo, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho”, Dracena, SP, Brasil.

Universidade Estadual "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Campus Dracena - SP.

Maria Estela Gaglianone Moro, Universidade de São Paulo, Pirassununga, SP, Brasil.

Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo - FZEA USP.

Ricardo Albuquerque, Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brasil.

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo FMVZ USP

References

ALETOR VA et al. 2000. Low protein amino acid-supplemented diets in broiler chickens: Effects on performance, carcass characteristics, whole- body composition and efficiencies of nutrient utilization. Journal of the Science of Food and Agriculture 80: 547-554.

BREGENDAHL K et al. 2002. Effect of low-protein diets on growth performance and body composition of broiler chicks. Poultry Science 81: 1156-1167.

CARON N et al. 1990. Mass selection for 45-day body weight in Japanese quail: selection response, carcass composition, cooking properties, and sensory characteristics. Poultry Science 69: 1037-1045.

CORRÊA AB et al. 2007. Exigências em proteína bruta para codornas de corte EV1 em crescimento. Arquivo Brasileiro Medicina Veterinária Zootecnia 59: 1278-1286.

CORRÊA GSS. 2006. Exigências nutricionais de diferentes grupos genéticos de codornas de corte. Tese (Doutorado em Produção Animal). Belo Horizonte: UFMG. 175p.

CORRÊA GSS et al. 2008. Exigência de proteína bruta e energia metabolizável em codornas de corte durante a fase de crescimento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 59: 488-495.

DUMONT MA et al. 2017. Crude protein in diets of european quails. Ciência Animal Brasileira 18: 1-12.

FERREIRA F et al. 2014. Características de carcaça de codornas de corte EV1 alimentadas com diferentes níveis de metionina+cistina total. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 66: 1855-1864.

FRIDRICH AB et al. 2005. Exigência de proteína bruta para codornas europeias no período de crescimento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 57: 261-265.

MARCARI M et al. 2002. Fisiologia aviária aplicada a frangos de corte. 2.ed. Jaboticabal: FUNEP. 230p.

MARKS HL. 1993. The influence of dietary protein level on body weight of japanese quail lines selected under high- and low-protein diets. Poultry Science 72: 1012-1017.

NRC. 1994. National Research Council. Nutrient requirements of domestic animals. 9.ed. Washington: National Academy Press. 176p.

OGUZ I et al. 1996. Body weights, carcass characteristics, organ weights, abdominal fat and lipid content of liver and carcass on two lines of japanese quail (Coturnix coturnix japonica), unselected and selected for four week body weight. British Poultry Science 37: 579-588.

OLIVEIRA EG et al. 2002. Desempenho produtivo de codornas de ambos os sexos para corte alimentadas com dietas com quatro níveis protéicos. Archives of Veterinary Science 7: 75-80.

OTUTUMI LK et al. 2009. Efeito do probiótico sobre o desempenho, rendimento de carcaça e exigências nutricionais de proteína bruta de codornas de corte. Revista Brasileira de Zootecnia 38: 299-306.

RAJINI RA & NARAHARI D. 1998. Dietary energy and protein requirements of growing Japanese quails in the tropics. Indian Journal of Animal Sciences 68: 1082-1086.

REZENDE MJM et al. 2004. Desempenho produtivo e biometria das vísceras de codornas francesas alimentadas com diferentes níveis de energia metabolizável e proteína bruta. Acta Scientiarum Animal Sciences 26: 353-358.

RIBEIRO TLA et al. 2016. Diferentes níveis de proteína e energia sobre o comportamento fisiológico e desempenho de codornas europeias no semiárido brasileiro. Journal of Animal Behaviour and Biometeorology 4: 76-83.

ROSTAGNO HS et al. 2005. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 2.ed. Viçosa: UFV. 488p.

SILVA JHV & COSTA FGP 2009. Tabela para codornas japonesas e europeias. 2.ed. Jaboticabal: FUNEP. 110p.

SAS. 2012. Statistical Analysis System. SAS Online Doc. Version 9.1.3. Cary: SAS Institute.

SUIDA D. 2001. Formulação por proteína ideal e consequências técnicas, econômicas e ambientais. In: Simpósio Internacional de Nutrição Animal: Proteína Ideal, Energia Líquida e Modelagem, 1. Santa Maria. Anais... p.27-43.

TABOADA P. 1998. Efectos del sexo sobre los rendimientos en la codorniz japonesa (Coturnix coturnix japonica) y la composición química de su carne. Revista Cubana de Ciencia Avícola 22: 19-24.

VELOSO RC et al. 2012. Níveis de proteína bruta e energia metabolizável em uma linhagem de codorna de corte. Acta Scientiarum Animal Sciences 34: 169-174.

WEN ZG et al. 2017. Effects of low-protein diets on growth performance and carcass yields of growing French meat quails (France coturnix coturnix). Poultry Science 96: 1364-1369.

Published

2019-07-30

How to Cite

MERSEGUEL, Carlos Eduardo Belinghausen; BURBARELLI, Maria Fernanda de Castro; POLYCARPO, Gustavo do Valle; BORDIN, Roberto de Andrade; MORO, Maria Estela Gaglianone; ALBUQUERQUE, Ricardo. Crude protein requirements for European quails. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 3, p. 323–330, 2019. DOI: 10.5965/223811711832019323. Disponível em: https://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/12120. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products